Örgütün Amerika Direktörü Jose Miguel Vivanco, "Meksika, hükümetin ve seçilmişlerin bu olaydaki ihmalini haklı göstermek için hukukun egemenliğinin kullanıldığı bir ülke " açıklamasını yaptı.

Vivanco, kaçırılan öğrencilerin bulunması için düzenlenen operasyonlar sırasında bölgede ortaya çıkarılan 11 toplu mezardan çıkan 38 ceset üzerinde çalışan Arjantinli adli tıp uzmanları ile ilgili olarak da "Meksikalı soruşturma kurumlarına güvenemeyiz çünkü başarısızlıklarına alıştık. Arjantinli adli tıp ekibine son derece saygılıyız çünkü bu uzmanlar çok deneyimli ve profesyonel" dedi.

 Meksika'nın güneybatısındaki Guerrero eyaletinin Iguala kentinde 26 Eylül 'de polisle çatışan 43 öğrencinin kaçırılması, göreve geldiğinden bugüne suç oranlarının düştüğünü iddia eden Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto için utanç kaynağı olmuştu. Olay, devlet memurları ve suç örgütleri arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarmış, haftalardır kaçak olan Iguala kenti belediye başkanı ve eşi bu hafta tutuklanmıştı.

Ülke genelindeki öğrenciler, önceki gün, kaçırılan öğrencilerin sınıf arkadaşları ve ailelerine destek için üç gün derslere girmeme kararı almıştı. Kaçırılan öğrencilerin bulunamaması, yürüyüşler, oturma eylemleri gibi sivil eylemlerle tüm ülkede protesto ediliyor. Devlet Başkanı Nieto da olay üzerine yurt dışı gezilerini ertelememesi nedeniyle eleştiriliyor.