Pu’ya destek vermek için adliye binasının önünde toplanan ve aralarında ABD, Avustralya, Avrupa Birliği’nden diplomatların da bulunduğu gruba, başkent Pekin’deki kirlilikten korunmak için giyilen maskelerden takan sivil polisler tarafından müdahale edildiği belirtildi. Çin’in "büyük avukatı" olarak bilinen Pu, yakın zamanda muhalif görüşleriyle tanınan ünlü sanatçı Ai Weiwei’in de avukatlığını üstlenmişti. Gruba müdahale eden polislerin üzerlerinde ayrıca, sarı renkli gülen yüz etiketleri taşıdıkları da görüldü. 

50 yaşındaki Pu’nun 2011 ve 2014 yılları arasında kaleme aldığı yedi mikroblog mesajları üzerinden "etnik nefreti körüklemek" ve "kavgayı devşirmek ve sorunu provoke etmek" ile suçlanıyor.

Batı medyasına yansıyan görüntülerde, Pu’ya destek için gelen bir Çinli’nin, "Sıradan bir Çinli olarak özgürce konuşmamıza bile izin verilmiyor. İşte görüyorsunuz, itilip kakılıyoruz, baskı görüyoruz. İfade özgürlüğüne ihtiyacımız var. Demokrasiye ve barışa ihtiyacımız var." dediği görülüyor. 

Reuters’a açıklama yapan Pu’nun avukatı Mo Shaoping ise Pu’nun söz konusu yedi mikroblogu kabul ettiğini, ikinci olarak eğer o yazılarının başkalarını incitmeye neden olduysa bundan özür dilediğini, üçüncü olarak da kendisine isnat edilen "etnik nefreti körükleme", "kavgayı devşirme ve sorunu provoke etmek" gibi bir niyetinin olmadığını söylediğini kaydetti.

Pu, geçen Mayıs ayında Çin’in kanlı olarak bastırdığı 1989 yılındaki Tiananmen Meydanı olaylarının 25. yıldönümünde özel bir anma programına katılmış ve Haziran ayında tutuklanmıştı.

Çin’deki Devlet Konseyi’nin çıkardığı yeni Sosyal Güvenlik Mevzuatı’na göre, sözlü ya da fiziki olarak insanları saldırgan hareketlere neden olmak, kuralları çiğneme olarak değerlendiriliyor. 

ABD’DEN ÇİN’E ÇAĞRI

ABD’nin Pekin Büyükelçiliği ise yaptığı yazılı açıklamada, Pu Zhiqiang’ın davasını takip etmeye devam ettiklerini belirerek, Pu’nun serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Açıklamada, avukatlar ve Pu gibi sivil toplum liderlerinin sürekli baskıya tabi olmamaları gerektiği, aksine müreffeh ve istikrarlı bir Çin'in inşasına katkıda bulunmalarına izin verilmesi gerektiği kaydedildi. Çinli yetkililerden Pu’nun salıverilmesi çağrısı yapılan açıklamada, Çin’in anayasası ve uluslararası uluslararası insan hakları taahhütlerinde açıkça benimsenen temel sivil haklar ve adil yargılanma garantilerini desteklemesi çağrısında bulundu.

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü ise Pu Zhiqiang’in davasında çok sayıda usulsüzlük yapıldığını açıkladı.