İSLAMABAD - Pakistan, yaşadığı sel felaketi dolayısıyla yardım veren devlet ve uluslararası kuruluşları ikna etme girişiminde bulunarak, ‘yardım fonlarının aşırı görüşlü grupların eline geçmeyeceği’ teminatı verdi.

Taliban’ın halk arasında desteğini artırmak için bu felaketten yararlanmasına izin verilmeyeceğini söyleyen İçişleri Bakanı Rehman Malik, “Herhangi bir şekilde yardım verecek uluslararası topluluğu temin ederim ki yapılan yardımlar denetlenebilir olacak” dedi. Malik, hükümetin yardım fonlarının kullanılma şeklini kontrol edecek uluslararası denetçiler kiralamayı düşündüğünü belirtti.

“Bu para yoksul insanlara, sel felaketzedelerine aittir ve temin ederim ki onlara gidecektir” diyen bakan, Taliban grubunun, sellerden zarar gören bölgelerde yardım çalışmalarını üstlenip selden etkilenenlerin desteğini kazanarak varlığını pekiştirmesi tehlikesi bulunduğunu da kabul etti.

Toparlanmak için beş yıl gerekir
Ülkede 6 milyon kişi acil yardıma ihtiyaç duyuyor, yüz binlerce kişiyeyse hâlâ hiç yardım ulaştırılamamış durumda. Ulaştırma çabalarının önündeki en önemli engel, altyapının ciddi zarar görmesi, yol ve köprülerin yıkılmış ya da tıkanmış olması. Altyapının yanı sıra geniş tarım alanları da sel suları altında kaldığı için gıda stokları bakımından geleceğe yönelik kaygılar artıyor. Yetkililer ülkenin toparlanabilmek için beş yıla ve 5 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Ülkede yeni seller beklendiği yönünde de bir uyarı yayımlandı. Bu uyarının ardından kuzeybatıdaki Sind eyaletinde yaşayan on binlerce kişi evini bırakıp kaçmaya başladı. Nehir kenarlarındaki setlerin bazıları şimdiden etkisiz hale geldi, bazılarıysa tehlike altında.

Yeni sel beklentileri, tarihinin en büyük felaketini yaşayan ülkede krizi tırmandırıyor. Soyutlanmış haldeki ve büyük bir yiyecek, temiz su, tıbbi malzeme ihtiyacı içinde olan yerleşim alanlarına ulaşmayı başaran yardım kamyonları halk tarafından yağmalanıyor.

Acil ihtiyaç parasının yarısı hazır
Ancak üst üste yapılan haberler işe yaradı. Bir BM sözcüsü, yardımların ulaştırılmasında ilerleme kaydedildiğini, acil ihtiyaç duyulan 459 milyon doların yarısının geldiğini açıkladı. Pakistan’ın BM Büyükelçisi Zamir Ekrem de, yaklaşık 301 milyon dolar yeni yardım sözü aldıklarını duyurdu.

Pakistan’a önceki gün Japonya 10 milyon, Avustralya da 2 milyon 600 milyon dolar ek yardım yapacağını açıklamıştı. Suudi Arabistan’da başlatılan kampanyanın ilk gününde yaklaşık 20.5 milyon dolar toplandı.

‘Eylül ayının ikinci haftası kritik’
Afganistan, 1 milyon dolar bağışlarken, Türkiye de iki katına çıkarıp 10 milyon dolara yükseltti ve 140 tonluk yardım malzemesi nakline başladı. 87 milyon dolar sözü veren ABD, sekiz helikopterle katkıda bulunuyor.
Öte yandan, Pakistan’da yardım faaliyetlerini yürüten birimin başında bulunan General Nedim Ahmed, çalışmalarında bir istikrar yakaladıklarını belirtirken, en kritik dönemin eylül ayının ikinci haftası olacağını söylüyor. Muson yağmurlarının normalde bu tarihten itibaren hafiflemeye başlaması gerektiğini söyleyen Nedim Ahmed, ‘durumun iyi gitmesi için dua ettiğini’ belirtiyor.

Türkiye resmi kampanya açtı
Türkiye dün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeyle Pakistan’da meydana gelen sel felaketinden zarar görenler için yardım kampanyası başlattı. Kampanyanın ulusal koordinasyonunu Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı sağlayacağı belirtilen genelgede, Türkiye’nin dört uçak dolusu 2 milyon dolar değerinde ayni yardımla 10 milyon dolar para gönderdiği hatırlatıldı. Yardım için hükümetin çabalarına ilaveten yardım amaçlı pek çok özel inisiyatifin de katkılarının devam ettiği belirtilen genelgede, kampanya açılması kadar, ülke kaynakları kullanılarak bu yardımların ihtiyaç sahiplerine yerinde ve zamanında ulaştırılmasının da önemine değinildi.

Kampanya kapsamında, Diyanet İşleri Başkanlığı da cuma namazı sonrasında camilerde nakdi yardım toplayacak, Türk Kızılayı ise ayni yardımları koordine ederek bölgeye ulaştıracak.

Hesap numaraları
Pakistan’daki afetzedelere yardım için açılan hesap numaraları şöyle:
* Ziraat Bankası Aşağıayrancı Şubesi, Hesap No: 555 555 55 Ana Hesap, 5001 TL, 5002 Dolar, 5003 Avro
* Türkiye Halk Bankası Bakanlıklar Şubesi, Hesap No: 05000005 TL, 5300003 Dolar, 2 P 000023 Avro
* Vakıflar Bankası Finans Market Şubesi, Hesap No: 205 55 55 TL, 405 66 66 Dolar, 405 77 77 Avro
(bbc, aa, radikal)