Irak’ta işler siyaseten karmaşık bir haldeyken, petrol konusunda da her gün yeni gelişmeler yaşanıyor. Bir yandan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, (IKBY) Kerkük gibi bölgelerden çekilmeyeceğini beyan ederken, diğer yandan petrol konusunda da eli giderek güçleniyor. Son olarak Irak Federal Temyiz Mahkemesi’nin verdiği karar, IKBY tarafından coşkuyla karşılandı. IKBY’nin resmiinternet sitesinden dün duyurduğu karara göre, Irak Federal Temyiz Mahkemesi, Bağdat yönetiminin, Ceyhan üzerinden yapılan petrol ihracatına itirazını oybirliği ile reddetti. 
IKBY, Bağdat’tan bağımsız olarak Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı aracılığı ile Ceyhan’a sevk ettiği petrolü, buradaki terminalden dünyaya ihraç etmeye başladı. Günlük yaklaşık 120 bin varil petrol halen Kuzey Irak’tan Türkiye’ye sevk edilirken, son olarak Kürt petrolünü taşıyan dördüncü tanker Ceyhan’dan Akdeniz’e açıldı. Bağdat, Irak Milli Petrol Şirketi’nden (SOMO) bağımsız olarak petrol ihracatı yapılmasının yasadışı olduğunu savunuyor. Ancak, Irak Federal Temyiz Mahkemesi’nin verdiği son karar, konuya yakın kaynaklarca “Bağdat’ın bugüne kadar dile getirdiği bütün hususlar havada kalmış oluyor” olarak yorumlandı. 

BAŞVURUYA RET 
IKBY’nin internet sitesinde, Irak FTM kararına yönelik şunlar kaydedildi: “IKBY’nin Ceyhan Terminali üzerinden yaptığı ilk petrol kargosu ihracatının hemen ardından, Irak Federal Petrol Bakanı, Bağdat’ta bulunan Irak Federal Temyiz Mahkemesi’ne, petrol ihracatını engelleyecek bir karar alması için başvurdu. 23 Haziran 2014 tarihinde Bakan’ın başvurusunu görüşmek üzere özel bir toplantı düzenleyen Mahkeme , kararın gerekçelerinide inceledikten sonra oybirliğiile Bakan’ın başvurusunu reddetti. Bakan’ın başvurusu, ‘Irak’ta yürürlükte olan mevzuata aykırı’olduğu gerekçesiyle reddedildi.” 

‘Dava düşmedi’ 
DİĞER yandan, Federal Mahkeme’nin yalnızca Irak Petrol Bakanlığı’nın tedbir isteğini reddettiği ve davanın hala devam ettiğine yönelik yorumlar da yapılıyor. Irak’ta görev yapan bir gazeteci, Mahkeme’nin nihai kararını henüz açıklamadığını dile getirdi.
 
IKBY: Bariz bir adalet 

IKBY açıklamasında şunlar yer aldı: “Bakan’ın iddiaları, petrol ve doğalgaz işlerinin Federal Hükümetin özel yetkisinde olduğu şeklindeki  anayasal hükümleri kendi yorumlamasına dayanıyordu. Bu karar ile IKBY, Irak Anayasası’nda da belirtilen, edinmiş  haklarına yönelik bir başka önemli aydınlatma daha elde etmiş oldu. Bu bariz bir adalet zaferidir. Bu karar SOMO’nun ve  Federal Petrol Bakanlığı’nın uluslararası düzeydeki pervasız çabalarının da başarısızlığa uğrayacağını gösteriyor.” 

K. Irak’a günde ek 160 tanker benzin 
ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, dün Hürriyet’in gündeme getirdiği Kuzey Irak’ın Türkiye’den daha fazla işlenmiş akaryakıt  istediği yönündeki haberleri doğrulayarak, günlük 9 bin ton yakıt sevkiyatına ilaveten, 4 bin tonluk yani 160 tanker ek  talep geldiğini söyledi.

 Haber: MERVE ERDİL / Radikal