Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkan Yardımcısı ve Kerkük Milletvekili Hasan Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkmen Hakları Yasa Tasarısı", olarak adlandırılan teklifin, alel acele Parlamentoda oylamaya sunulduğuna dikkati çekerek, “Türkmen siyasilerin, diğer partiler nezdinde gerekli çalışmaları yapmasına fırsat verilmeden tasarı oylamaya sunuldu. Oysa bize fırsat verilseydi bu tasarının ne anlama geldiğini, Türkmen halkı için önemini diğer parti temsilcilerine anlatabilirdik" dedi.

Umutlarını kaybetmediklerini dile getiren Turan, bir sonraki yasama döneminde bir kez daha tasarıyı gündeme getireceklerini bildirdi.

Parlamento’daki Etnik Gruplar Danışmanı ve eski Türkmen Milletvekili Hasan Özmen Bayatlı da tüm Kürt milletvekillerinin ret oyu kullandıklarına işaret ederek, söz konusu tasarıya ırkçı tutumla yaklaşıldığını savundu.

“Yasal hakkımızı henüz kaybetmedik” diyen Bayatlı, tasarıyı bir kez daha Parlamento gündemine getirmekte ısrarlı olduklarını kaydetti.

Irak Ulusal İttifak Listesi Musul Milletvekili Muhammed Taki Mevla ise “Tasarı kabul edilseydi Türkmenlerin bazı hakları yasal güvenceye kavuşacaktı. Bu, aynı zamanda Musul ve Telafer’de çatışmalar nedeniyle mağdur olan Türkmen halkı için önemli bir iyi niyet göstergesi olacaktı” diye konuştu.

"Türkmen Hakları Yasa Tasarısı", 19 Şubat 2013'de Bakanlar Kurulu tarafından onaylandıktan sonra Irak Parlamento’suna sunulmuştu. Ancak tasarı, Parlamento Genel Kurulu'nda 30 Ekim'de yapılan oylamada kabul edilmedi.

 Öte yandan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu ise, Türkçenin Türkmen lehçesinin resmi dil olarak kullanılmasını kabul etmişti. Türkmen nüfusun yüzde 20 oranında olduğu bölgelerde Türkmen Türkçesinin resmi dil olarak kullanılmasını öngören yasa tasarısı IKBY Parlamentosu'nda onaylanmıştı.