İranlı Öğrenciler Haber Ajansı İSNA’nın haberine göre, İran Adalet Bakanı Hüccetü'l-İslam Mustafa Purmuhammedi, işadamı Babek Zencani hakkındaki iddianameyi değerlendirdi.

Purmuhammedi, “Yargı ve yürütme organları bu konuda tüm gücüyle çalışıyor. Büyük meblağ olan bu paraların ulusal hazineye iade edilmesi için çaba harcıyoruz. Aslında biz yurtdışına kaçırılan paraların İran’a iade edilmeyeceğinden endişe ediyoruz” dedi.

İstihbarat Bakanı Mahmud Allavi, geçen pazartesi, "Yargı ile yakın işbirliği içerisinde Zencani hakkındaki bilgileri yargıya aktardık. Zencani, hazineden 80 milyar İran Riyalinin (3 milyar ABD Doları) üzerinde para çaldı" şeklinde konuşmuştu.

ABD ve AB'nin yaptırım listesine giren Zencani'nin yurtdışındaki tüm banka hesapları nisan 2013'te dondurulmuş ve İran'a döviz akışı da kesilmişti.

Zencani, yurtdışındaki hesapları bloke edildiği gerekçesiyle İran hükümetine olan 2 milyar dolar borcunu ödeyemediğini ifade etmişti.

İranlı 12 milletvekili, Türkiye, Tacikistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Malezya gibi ülkelerde ulaştırma, bankacılık ve ticaret sektöründe faaliyet gösteren Zencani hakkında yakalama kararı çıkarılması ve dava açılması için yasama, yürütme ve yargı başkanlarından talepte bulunmuştu.

Zencani, 30 Aralık 2013'te Başsavcı'nın talimatıyla tutuklanarak, Tahran'daki Evin Cezaevi’ne gönderilmişti.