Eğer İranlı bir savcı istediğini yapmayı başarabilirse, 43 yaşındaki iki çocuk annesi bir kadın kısa süre içinde Tebriz hapishanesindeki hücresinden alınacak, beyaz bir kefene sarılacak, göğsüne kadar bir çukura gömülecek ve ölünceye dek taşlanacak. İran’ın ceza yasasıyla uyumlu bir biçimde, başına atılan taşlar acı verecek kadar büyük, fakat hemen öldürmeyecek kadar küçük olacak. Kadının ölmesi zaman alacak, belki yarım saat sürecek.

Bir kadının ifadesini erkeğinkinin yarısı kadar değerli gören, eşcinselleri meydanlarda asan İran adaletine hoşgeldiniz. İslam Cumhuriyeti, Sakine Muhammedi Aştiyani’nin çeşitli suçlar işlediğinde ısrar ediyor. Çok az Farsça konuşan ve yoksul bir kadın olan Aştiyani, önce Mayıs 2006’da Doğu Azerbaycan’daki bir mahkeme tarafından iki erkekle ‘yasadışı ilişki’ yaşamaktan suçlu bulundu. Bu sebeple 99 defa kırbaçlandı.

Birkaç ay sonraki bir başka davada, kocasını öldürmekle suçlanan adamla zina yaptığı gerekçesiyle recm cezasına çarptırıldı. Doğu Azerbaycan Yargısı’nın başkanı geçen pazar Aştiyani’nin bu cinsel suçların yanı sıra bizzat cinayet nedeniyle de cezaladırıldığını söyledi.

İki çocuğunun, Batı basının, çeşitli siyasetçilerin ve ünlülerin başlattığı bir kampanyanın ardından, Londra’daki İran elçiliği cezanın askıya alındığını açıkladı. Fakat Aştiyani’nin kaderi belirsizliğini koruyor. Avukatı, recmin askıya alınmasının muğlak bir durum olduğunu ve Aştiyani’nin asılma gibi başka yollardan öldürülmesi konusunda ‘çok ciddi bir ihtimal’ bulunduğunu söylüyor.

Aştiyani’nin yaşadığı bölgenin yargısının başkanı, ‘yargının saygıdeğer başkanı [Ayetullah Sadık Laricani] münasip gördüğünde, cezanın hayata geçireleceğini’ teyit etti. Tahran, gazetelerin ve televizyonların Aştiyani’nin davası hakkında haber yapmasını yasakladı. Çoğu İranlı adını bile bilmiyor. Bu arada, 22 yaşındaki oğlu Sacid’in Tebriz istihbarat bakanlığına çağırıldığını öğrendik. Kendisi telefonlarımıza cevap vermedi. Uluslararası Af Örgütü’ne göre, zinayla suçlanan 10 başka İranlı işledikleri ‘Tanrı’ya karşı suç’ nedeniyle aynı Ortaçağ cezasına çaptırılmayı bekliyor. Tüm bunların olumlu yanıysa, kamuoyunun tepkisinin işe yarıyor olması. Keşke Obama yönetimi de bu dersi anlasa... (Başyazı, 17 Temmuz 2010)