(CNN TÜRK) -- Dünyanın en kapalı rejimlerinden kabul edilen İran farklı bir kısıtlamayla gündemde.

İnternete sert sansürler uygulayan Tahran yönetimi, bir adım öteye geçti. Ülkeye özel internet kurma çalışmalarını hızlandırdı.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, dev filtre anlamına gelen sistemin çok yakında devreye gireceğini yazdı.

İran İletişim Bakanı Reza Bagheri de, şubat ayında projeyi doğrulamıştı. Bagheri, ülkenin yüzde 60'ının çok yakında dünyanın geri kalanından ayrı bir internet ağı kullanmaya başlayacağını, iki yıl içinde bunun tüm ülkeye yayılacağını söyledi.

Düzenlenme sonrası, bankaların, büyük şirketlerin ve bakanlıkların normal ağa erişimi devam edecek. Ancak halk, İran'ın yeni internetini kullanacak.

Fikir Ahmedinecad'dan

Aynı zamanda İran birkaç ay içinde Microsoft'un Windows'unun yerini alacak kendi işletim sistemini çıkaracak, tüm bilgisayarlarda bu kullanılacak.

İran'a özgü internet fikri, 2005 yılında Mahmud Ahmedinecad'ın cumhurbaşkanı olması ile gündeme geldi.

İran rejimi, ülkeyi dünyanın geri kalanından ayıracak bu internet filtresinin İslami değerlerin korunmasını sağlayacağını söylüyor.

Ancak proje ülkedeki muhalefe karşı atılan sert adımlardan biri olarak nitelendiriliyor.

Zira, 2009 seçimlerine itiraz eden muhalefetin, sokak eylemlerine sert müdahaleleri internet sayesinde dünyaya duyurmasının projeyi hızlandırdığı düşünülüyor.

100 kişiden 11'inin internet kullandığı ülkede 15 binden fazla siteye erişim yasak.

Üç ülke daha sistemi kullanıyor

İran'ın geçeceği ulusal internet uygulamasının benzeri Myanmar ve Küba'da bulunuyor, Küba'da turistler ve yerli halk için iki ayrı internet ağı bulunuyor.

Kuzey Kore de benzer bir sistem hazırlıyor.