Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Beyaz Saray'da baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Obama, Tahran'ın nükleer programının kilit noktalarının durdurulmasında ve geriletilmesinde P5 1 ile birlikte hareket etmelerinin önemli bir rol oynadığını belirtti.

Obama, gelecek hafta Viyana'da Tahran yönetimiyle gerçekleştirilecek görüşmelerin önemine işaret ederek, toplantının İran'a, nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu dünyaya kanıtlayacağı kapsamlı bir anlaşmada ne kadar ciddi olduğunu gösterme fırsatı sunduğunu kaydetti.

İran'la geçen yıl sonunda varılan geçici anlaşmadan bu yana tüm yaptırımları uygulamak için kararlı olduklarını dile getiren Obama, son dönemde İran'da iş olanakları kollayan çevrelere uyarıda bulundu.

 "Son 6-7 haftadır (İran'a yönelik) yaptırımları ihlal ettiğine inandığımız firmaları belirlemek için önemli adımlar attık" diyen Obama, İranlılara yaptırımlarda herhangi bir gevşeme olmayacağını açıkça dile getirdiklerini kaydetti. Obama, kapsamlı bir anlaşmaya varılmadan İran'da iş fırsatları kollayan çevreleri ikaz ederek, bu çevrelerin şu aşamada ''tehlikeli bir iş yaptıklarını'' belirterek, "Onların üzerine gülle gibi ineceğiz" ifadesini kullandı.

Yeni yaptırımlar uygulamak istemediklerini belirten Obama, İran'ın nükleer programına ilişkin problemi çözmedikleri takdirde bunun sonuçları olacağını kaydetti. Obama, "Gerçekler, bize müzakerelerde rehberlik edecek. Eğer onlar bize teknik olarak verdikleri güvenceyi yerine getirirse, potansiyel olarak bir anlaşmaya varılabilir. Eğer yerine getirmezlerse, bir anlaşma olmayacak. Bu çok yoruma açık bir konu değil" ifadesini kullandı.

"GEÇİCİ ANLAŞMA, İRAN PROBLEMİ KALMADIĞI ANLAMINA GELMEZ"

 Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise İran ile iş yapmak isteyen Fransız şirketlerinin sorulması üzerine, bu firmaların kendi kararları doğrultusunda İran'a seyahat ettiklerini belirtti. "Onları kesinlikle yaptırımların yürürlükte olduğu ve kalacağı konusunda bilgilendirdim" diyen Hollande, İran ile nükleer silahtan tamamen ve kapsamlı olarak vazgeçmediği sürece herhangi bir ticari anlaşmanın imzalanamayacağını vurguladı. Hollande, "Bu benim Fransız iş adamlarına ne söylediğimdir ve onlar durumun oldukça farkındalar. Yaptırımlara gelince, eğer bir nihai anlaşma olacaksa, onlar kaldırılabilir. Varılan geçici anlaşma süresince, yaptırımlar yürürlükte kalır" dedi.

 Daha yapılacak birçok iş olduğunu dile getiren Hollande, "Çünkü birkaç ay önce imzalanan geçici anlaşma artık bir İran problemi kalmadığı anlamına gelmiyor. Bir İran problemi var. İran'ın nükleer silahtan vazgeçtiğinden kati ve kapsamlı biçimde emin olmalıyız" ifadesini kullandı.

 "İKİ TANE KIZIM VAR BENİM"

Bir gazetecinin ABD'nin Hollande'ın ziyaretine verdiği öneme işaret ederek, "Bu Fransa'nın ABD'nin Avrupa'daki en iyi müttefiki olmaya başladığı ve İngiltere'nin yerine geçtiği anlamına mı geliyor?" sorusu üzerine Obama, "İki tane kızım var benim ve ikisi de harika çocuklar ve hiçbir zaman aralarında seçim yapmam. Seçkin Avrupalı partnerlerime ilişkin de aynı hislere sahibim. Hepsi kendilerine göre harikalar" diye esprili bir yanıt verdi.

 Obama, ABD ile Fransa arasındaki müttefikliğin hiç olmadığı kadar güçlendiğini ve derinleştiğini belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine işaret etti.

 "ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'ndaki (NSA) sızdırmaların ardından ABD'nin İngiltere ile 'karşılıklı casusluk yapmama' anlaşması imzaladığı ve bunu Fransa'ya yönelik geliştirmeyi düşünüp düşünmediğine" yönelik soru üzerine Obama, herhangi bir ülke ile "karşılıklı casusluk yapmama" anlaşması imzalamadıklarını söyledi.

 Hollande de NSA krizinden sonra Obama ile bazı konulara açıklık getirdiklerini ve bunların geçmişte kaldığını, artık işbirliklerini geliştirmeye yöneldiklerini kaydetti.

AA