İranlı ve Tunuslu mülteciler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye'yi mahkum ettirdi. Türkiye'yi haksız bulan Mahkeme, toplam 31 bin Euro tutarında manevi tazminatın ödenmesine hükmetti.

Fransa'nın Strasburg kentinde faaliyet gösteren AİHM, Kırklareli ve Edirne'deki Yabancı Kabul ve Barındırma Merkezlerinde tutulmalarının insan haklarına aykırı olduğunu savunan İranlı ve Tunuslu mültecilerin Türkiye aleyhinde yaptığı başvurular üzerine açılan üç ayrı davayı sonuçlandırdı.

Halen İsveç'te yaşayan ve 2008-2009 yıllında Kırklareli'ndeki Gaziosmanpaşa Yabancı Kabul ve Barındırma Merkezi'nde tutulmalarının yaşa dışı olduğunu, merkezde koşulların uygun olmadığını savunan, İranlı veteriner Mohammed Jaber Alipour ile Raha Hosseinzadgan'ın şikayetlerine ilişkin davada, Alipour'a "özgürlük ve güvenlik hakkı"nın ihlal edildiği gerekçesiyle 9 bin Euro tutarında manevi tazminat ödenmesi kararlaştırıldı.

Yine de halen İsveç'te yaşayan ve adı D.B. olarak açıklanan diğer bir İranlı mülteci, kendisine sığınma hakkı vermeyen Türkiye'de sınır dışı edilinceye dek Edirne Yabancı Kabul ve Barındırma Merkezinde tutulmasının insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle başvurduğu AİMH, Türkiye'ye 11 bin Euro'yu ödemeye mahkum etti.

-EL KAİDE DAVASI SANIĞI DA TAZMİNAT ALACAK-

El Kaide üyesi olduğu gerekçesiyle İstanbul'da 2008 yılında başlayan El Kaide davasında tutuksuz yargılanan ancak Kırklareli'ndeki merkezde tutulan Tunuslu Safi Ben Fraj Dbouba'ya ilişkin dava da Türkiye aleyhinde sonuçlandı.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin "özgürlük ve güvenlik hakkı"nın ihlal edildiğine karar veren AİHM, Türkiye'nin, 11 bin manevi tazminat, 4 bin de, mahkeme masrafları olarak toplam 15 bin Euro'yu ödemeye mahkum etti.(ANKA)