ABD yönetimi, videonun gerçek olup olmadığının araştırıldığını açıkladı.

ANNESİ, IŞİD LİDERİNE "HALİFE" DİYE SESLENİP, AF DİLEMİŞTİ
Time ve Foreign Policy için çalışan Sotloff, Ağustos 2013'te Suriye’nin kuzeyinde haber yaparken kaçırılmıştı. Sotloff’un annesi Shirley Sotloff, 27 Ağustos’ta IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi’ye video mesajı göndermiş ve oğlunu serbest bırakması için yalvarmıştı.

CELLAT AYNI OLABİLİR
Cihatçı grupları takip eden ‘The SITE Intelligence’ın internet sitesinde yayımlanan video, her iki gazeteciyi katleden militanın aynı kişi olabileceği yorumlarına neden oldu. Bu iddianın dayanağı ise her iki videodaki militanlarınn bıçağı sol elleriyle tutmaları ve İngiliz aksanıyla konuşmaları. Ayrıca Sotloff’u katleden militan “Geri döndüm (ABD Başkanı Barack) Obama. Senin İslam Devleti’ne karşı küstah dış politikan yüzünden geri döndüm” diyor. IŞİD militanı, diğer ülkeleri de “ABD önderliğindeki şeytani ittifaka” katılmamaları yönünde uyardı.

Foley’i katleden militanlar, ABD’nin Irak’ta IŞİD’e yönelik saldırılarını durdurmaması ellerindeki diğer rehinelerin de öldürüleceğini söylemişlerdi.




VİDEODAKİ ÜÇÜNCÜ KİŞİ

Cihatçı grupları takip eden SITE internet sitesi tarafından yayımlanan beş dakikalık videonun sonunda, Sotloff dışında bir başka rehine de görülüyor. Bu kişinin, İngiliz vatandaşı David Cawthorne Haines olduğu anlaşıldı. IŞİD, James Fley'i katlettiğini gösteren videonun sonunda da Sotloff'u göstererek gözdağı vermişti.


"IŞİD, KUZEY IRAK'TA ETNİK TEMİZLİK YAPIYOR"

Uluslararası Af Örgütü, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün Irak'ın kuzeyinde etnik temizlik yaptığını bildirdi. Bu yılın Haziran-Eylül döneminde Kuzey Irak'ta yapılan alan çalışmalarının sonucunda hazırlanan Af Örgütünün "Etnik temizlik: IŞİD'in Kuzey Irak'taki azınlıkları sistematik olarak hedef alması" başlıklı raporunda, IŞİD'in bölgeyi "kan gölüne" çevirdiği vurgulandı. Geçen ayın ilk yarısında IŞİD militanlarının yaptığı köy baskınlarında yüzlerce kişinin öldürüldüğüne ilişkin kanıtların bulunduğunun belirtildiği raporda şu ifadelere yer verildi:
     

"Kendini IŞİD diye adlandıran grup, Kuzey Irak'ta tarihi boyutlarda etnik temizlik yaptı. Af Örgütü, IŞİD'in 10 Haziran 2014'den bu yana Arap ve Sünni olmayan toplumlar muhtemelen binlerce kişiyi hedef aldığını, kaçırdığını ya da öldürdüğünü, kontrolüne aldığı bölgelerde 830 binden fazla kişiyi evlerinden ettiğini ortaya çıkardı. Rapor, Haziran-Eylül 2014 döneminde Af Örgütü tarafından Kuzey Irak'ta, IŞİD tarafından ele geçirilmiş bazı kasaba ve köylerde de yapılan alan araştırmalarına dayanıyor. Af Örgütü yüzlerce kişiyle, hayatlarını kaybedenlerin aileleriyle, IŞİD'in eylem ve tehditleri sebebiyle evlerinden edilenlerle görüşürken, yerel yetkililer, insan hakları ve sivil toplum örgütleriyle de biraraya geldi."


Bazı Iraklıların görüşlerine raporunda yer veren Af Örgütü, "Adam kaçırmalar Yezidi aileleri harap etti. Bir köyde yaşanan katliamdan hayatta kalan Mohsen Elias'ın ailesinin dört nesli de bu durumdan etkilenenler arasında. Af Örgütüne konuşan Elias, yakın akrabalarından 18 kadın ve çocuk ile 25'den fazla uzak akrabasının 3 Ağustos'ta IŞİD tarafından kaçırıldığını ve halen kayıp olduklarını söyledi. Hamile eşinin, annesinin kaçırıldığını söylerken, diğer kaçırılan aile üyelerini bize sıralarken sesi titriyordu, gözleri dolmuştu" ifadelerini kullandı.

     
IŞİD'in işlediği toplu katliamlara ilişkin ellerinde çeşitli kanıtlar olduğunu bildiren Af Örgütü'nün raporunda, "Yetişkin erkekler ve 12 yaşında erkek çocuklarının da aralarında olduğu gruplar IŞİD militanlarının ele geçirdiği köylerden alınıp, araçlarla boş alanlara götürülüp, vurulmuş. IŞİD aşağılık suçlar işlerken, Sincar'daki kırsal alanları kan gölüne çevirdi" denildi.


ABD: GERÇEKLİĞİNİ ARAŞTIRIYORUZ
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan, yaptığı açıklamada, "Amerikan vatandaşı Steven Sotloff'un IŞİD tarafından öldürülmesine ilişkin olduğunu iddia eden videoyu gördük. İstihbarat camiası, videonun gerçek olup olmadığını mümkün olan en hızlı biçimde belirlemek için çalışıyor" ifadesini kullandı. Videonun gerçek olması halinde, masum bir Amerikalı gazetecinin vahşice öldürülmesinden dehşete düşeceklerini belirten ve Sotloff'un ailesine başsağlığı dileklerini ileten Meehan, zamanı geldiğinde konuyla ilgili daha fazla bilgi vereceklerini kaydetti.

SOTLOFF'UN AİLESİ: VİDEOYU GÖRDÜK...
Bu arada, Amerikalı gazeteci Sotloff'un ailesi adına da bir açıklama yapıldı. Ailenin sözcüsü Barak Barfi, ailenin videoyu gördüğünü ancak yetkililerin henüz videonun gerçek olduğunu teyit etmediğini belirtti. Barfi, "Ailenin, bu korkunç trajediden haberi var ve özel olarak yasını tutuyor. Bu zor zamanda aileden kamuoyuna bir açıklama olmayacak" dedi.

FRANSA: NEFRETLE KINIYORUZ
Fransa ise "doğrulanması halinde", ABD'li serbest gazeteci Steven Sotloff'un IŞİD terör örgütünce öldürülmesini "nefretle kınadığını" bildirdi. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı, Halep'te 2013 yılında IŞİD'e mensup teröristlerce rehin alınan Amerikalı gazeteci Steven Sotloff'un iğrenç bir biçimde öldürülmesini, doğrulandığı takdirde, nefretle kınamaktadır" ifadesine yer verildi. Açıklamada, "gazeteci James Foley'in öldürülmesi sonrası gerçekleşen barbarca hareketin cihat yanlısı örgütün alçak tabiatını gözler önüne serdiği" belirtilerek Hollande'ın gazeteci Sotloff'un ailesi ve yakınlarıyla dayanışma içinde olacağı duyuruldu.

İNGİLTERE: ALÇAKÇA VE ACIMASIZCA
İngiltere Başbakanı David Cameron, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından Suriye'de rehin alınan ABD'li serbest gazeteci Steven Sotloff'un öldürülmesine ilişkin görüntüler doğrulanırsa bunun "alçak ve acımasız bir cinayet olduğunu" söyledi. Cameron, yaptığı açıklamada "Eğer doğrulanırsa, bu alçak ve acımasız bir cinayettir. Duygu ve düşüncelerim, bu korkunç ve trajik durumla başetmeye çalışan Sotloff'un ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte. Geçen birkaç hafta boyunca da defalarca söylediğim gibi: IŞİD hiçbir dini temsil etmiyor. Suriyelileri, Iraklıları, Amerikalıları ve İngilizleri ayırt etmeksizin tehdit ediyorlar ve Müslümanlar, Hristiyanlar veya herhangi başka bir din arasında ayrım gözetmiyorlar" ifadelerini kullandı.