İlk kez resmi olarak, sözcüsü Ebu Muhammed El Adnani aracılığıyla yayımladığı sesli mesajda, “bireysel cihat çağrısı” yapan IŞİD, "Yapabileceğiniz en iyi şey, tüm Fransız, Amerikan ve onların müttefiki olan kafirleri öldürmektir. Eğer öldürecek silah ya da bomba bulamazsanız, o zaman Amerikan, Fransız, Avustralyalı, Kanadalı ya da diğer müttefiklerden kafirleri yakalayın, taşla kafasını ezin, bıçakla öldürün, arabanızla ezin, boşluğa atın, boğun ya da zehirleyin” diye açıklama yaptı.

KIRMIZI ALARMA GEÇİLDİ
Cihatçı grupları takip eden SITE internet sitesinde yayımlanan mesaj, Fransa’da büyük endişe yarattı.

Medya olayı birinci haber olarak verirken, Fransız polisi de cihatçı terör tehlikesine karşı güvenlik önlemlerini “kırmızı alarm” seviyesine çıkardı.

“FRANSA KORKMUYOR”
Fransa İçişleri Bakanı Cazeneuve, IŞİD’in “ilk bireysel cihat” çağrısının ülke medyasında yarattığı panik üzerine hızla bir basın açıklaması yaptı.

Cazeneuve, Fransa’nın “hümanist, insan haklarına dayalı, laik sistemi nedeniyle” terör örgütlerinin hedefi olduğunu, bunun ilk terörist tehdit olmadığını ve Fransa’nın bu tür tehditlere karşı her zaman hazır olduğunu dile getirdi. Paniğin önüne geçmek için yurttaşlara “Biz hazırız” mesajı veren Cazeneuve, “Sivillere yönelik olarak yapılan bu tehdit, Fransa’nın Daeş’e (IŞİD'in Arapça karşılığı) karşı operasyonda haklı olduğunu gösteriyor. Ama Fransa korkmuyor. Çünkü bu tehditlere karşı her zaman hazırlıklıydı, şimdi de hazır” dedi.

“SIFIR RİSK VAR DEMİYORUM AMA...”
Cazeneuve, bütün önlemlere rağmen sıfır risk olmadığını belirterek, “Bütün önlemlerimizi kırmızı seviyede güçlendirdik. Ülkemizde bu örgüte katılmak üzere harekete geçen 120 kişiyi tutukladık, 74’ü hakkında soruşturma açıldı. Yeni geçen terörle mücadele yasası güvenlik güçlerinin elini güçlendirdi. Sıfır risk var demiyorum ama yüzde yüz tedbir alınmıştır” diye konuştu. Cazeneuve, soğukkanlılıkla bu tehditleri boşa çıkaracaklarını dile getirdi.

“TERÖR GÜNLÜK YAŞAMA GİRECEK”
Ülkenin en büyük terörle müücadele hakimi Marc Trevidic, geçtiğimiz hafta verdiği bir söyleşide, “Artık tehdit günlük yaşamımızda. Tıpkı, hırsızlık, gasp gibi günlük yaşamda karşılaştığımız suç birimlerine şimdi de terörist saldırıyı ekleyeceğiz. Fransa bununla yaşamayı öğrenmeli, tedbirlerini buna göre almalı” diye uyarıda bulunmuştu. Terörle mücadele uzmanı avukat Thibault de Montbrial da aynı görüşü savunarak, “Artık seçilen hedefler yok, kör terör var. Sokaktaki çocuklar dahil herkes hedef. Bu endişe verici. Fransızlar bu tehditle yaşamaya alışmalı” dedi.


Arzu ÇAKIR MORIN / Hürriyet