Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'i idam cezasına çarptıran hakimin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarınca yakalanıp idam edildiği öne sürüldü.

İddiaya göre IŞİD militanları, 69 yaşındaki Saddam Hüseyin'in 2006 yılında idam edilmesine karar veren mahkemenin hakimi Rauf Abdül Rahman'ı misilleme olarak idam etti.

Iraklı hükümet kaynakları, Rahman'ın öldürüldüğü iddialarını doğrulamadı ancak hakimin geçtiğimiz hafta yakalandığı iddialarını da yalanlamadı. Rahman'ın 16 Haziran günü yakalandığı ve iki gün sonra da öldürüldüğü iddia ediliyor. İddianın kaynağında ise Ürdünlü milletvekili Halil Attieh yer alıyor. Attieh, Facebook sayfasından paylaştığı mesajında "Iraklı devrimciler, şehit Saddam Hüseyin'in ölümüne misilleme olrak onu yakalayıp ölüm cezasına çarptırdı" diye yazdı ve Rahman'ın dansçı kostümüyle Bağdat'tan kaçmaya çalıştığını öne sürdü.

Saddam Hüseyin'in eski yardımcısı olan ve Sünni militanlar arasında kilit öneme sahip İzzet İbrahim el Duri'nin Facebook sayfasında da hakim Rauf Abdul Rahman'ın yakalandığı belirtildi.

Halepçe doğumlu olan hakim Rauf Abdul Rahman, Saddam Hüzeyin'e karşı çok yumuşak olmakla eleştirilen bir önceki hakim Rizgar Amin'den bu görevi devralmıştı. 1963'te Bağdat Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan ve önceleri avukatlık yapan Rahman, 1996'da Kürdistan Temyiz Mahkemesi'ne baş yargıç olarak atanmıştı. Rahman'ın 1980'lerde Saddam Hüseyin'e bağlı güvenlik güçleri tarafından işkenceye uğradığı iddia edilmişti. Hakim Rahman, 2008 yılındaki bir konuşmasında, Saddam Hüseyin'in idam ediliş şeklini "medeniyetten uzak ve çağ dışı" diyerek eleştirmişti. Mart 2007'de ise Rahman'ın turist vizesiyle gittiği İngiltere'ye, can güvenliğinden endişe duyduğu gerekçesiyle sığınma başvurusu yaptığı öne sürülmüştü. Rahman ise bu iddialar hakkında hiç yorum yapmadı.