ABD Savunma Bakanlığı yetkililerine göre, Türkiye , aralarında İncirlik’teki NATO Üssü’nün de bulunduğu bazı üslerin, Irak ve Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı oluşturulan ABD liderliğindeki koalisyonun kullanmasını kabul etti.

AP’ye konuşan ve adları açıklanmayan ABD’li yetkililer, “İncirlik anlaşmanın parçasıydı” derken, diğer üslerin hangileri olduğuna dair bilgi vermediler. Geçtiğimiz hafta Ankara ’yı ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD karşıtı koalisyonun koordinatörlüğüne getirdiği emekli Orgeneral John Allen ve yardımcısı Brett McGurk’ün İncirlik’in yanı sıra Diyarbakır ile Batman veya Malatya Erhaç’taki üslerin koalisyon tarafından kullanılmasını talep ettikleri iddia edilmişti.

 ABD basını da Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından Türkiye'nin üslerin kullanılmasını kabul ettiğini ileri sürdü. İki bakan arasında gerçekleşen telefon görüşmesiyle ilgili olarak yapılan açıklamada katkılarından dolayı Türkiye'ye teşekkür edildiği ifade edildi.

 Amerikan medyasına yansıyan haberlerde ABD'li yetkililerin, İncirlik üssünü kullanmanın, Türkiye'nin ABD'nin önderlik ettiği koalisyon içinde yer almasında varılan anlaşmanın bir gereği olduğunu söyledikleri belirtilirken, kullanılacak diğer üslerin hangileri olduğu açıklanmadı.

Öte yandan Başbakan Ahmet Davutoğlu da Star gazetesine yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin hâlihazırda İncirlik’ten Irak’a yönelik keşif uçuşlarına izin verdiğini ancak kapsamlı bir harekât için Suriye’de uçuşa yasak bölge ve tampon bölge uygulanmasını istediklerini söylemişti. Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice da dün NBC’ye yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yabancı savaşçıların geçişini engelleyerek koalisyona yardım edebileceğini söyledi.