İTB'nin Başkanı ve avukatı Ahmet Kara, Yüksek Mahkeme'nin bu konudaki kararının kendisine bildirildiğini ve gerekçeli kararın önümüzdeki günlerde açıklanacağını söyledi. 

Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkeme'nin ret kararının kendileri tarafından beklenilmeyen bir karar olduğunu belirterek, "Gerekçeli karar elimize ulaştığında bu konuda kesin bir değerlendirme yapabiliriz. Ancak, çok büyük hayal kırıklığı içerisinde olduğumuzu söyleyebilirim. Bu kararla İTB'nin Yunan hukuku çerçevesinde başvuracağı yerler bir kez daha tüketilmiş oldu" diye konuştu. 

Batı Trakya'da, 1986 yılında İskeçe Valiliği'nin, "faaliyetlerinin kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit ettiği" iddiasıyla açtığı dava sonucunda kapatılması kararı alınan İTB, yaklaşık 20 yıl süren iç hukuk mücadelesinin aleyhine sonuçlanmasının ardından 2005 yılında davayı AİHM'ye taşımıştı. 

AİHM, İTB'nin Yunanistan aleyhinde açtığı davayı 2008'de karara bağlamış ve Yunanistan'ın Türk azınlığına ait dernekleri kapatma kararıyla "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) örgütlenme hakkıyla ilgili 11'inci maddesini ihlal ettiği" görüşüne varmıştı. 

İTB, AİHM'nin aldığı karar doğrultusunda yasal haklarının iadesi için, İskeçe Asliye Hukuk Mahkemesi'ne ve Rodop Temyiz Mahkemesi'ne yaptığı iki ayrı başvurunun ret edilmesinin ardından Yunanistan Yüksek Mahkemesi'ne gitmişti. 

İskeçe'de 1927 kurulan ve yaklaşık 60 yıl Türk ismi altında yasal olarak faaliyetlerini sürdüren İskeçe Türk Birliği, 1986 yılında İskeçe valisi Berettas'ın "Batı Trakya'da Türk bulunmadığı" iddiasıyla açtığı dava sonucunda, İskeçe Mahkemesi tarafından kapatılma kararı alınmıştı. 

Bu arada, daha önce aynı gerekçelerle Rodop valisi tarafından kapatılmak istemiyle aleyhlerinde dava açılan Gümülcine Türk Gençler Birliği ile Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği ise, uzun süren hukuk süreci sonucunda, alt mahkemenin dernekleri kapatma kararının 1988 yılında Yüksek Mahkeme tarafından da onaylanması üzerine, "Türk" ismi bulunan tabelalar sökülerek, faaliyetleri durdurulmuştu.