Yargıyı denetleyen 'Yargı Genel Kurulu' kararı oybirliği ile aldı.

Garzon'un söz konusu soruşturmayla görevini kötüye kullandığı savunuldu.

Baltasar Garzon, 2008 yılının Ekim ayında Franco dönemindeki işlendiği söylenen katliamlara ilişkin tartışmalı bir soruşturma başlatmıştı.

Garzon, 1936 – 39 yılları arasındaki İspanya İç Savaşı'nda 100 binden fazla kişinin kaybolması olayını soruşturma sözü vermişti.

İspanyol yasaları, 30 yıldan uzun bir süre önce işlenen suçların dava konusu edilmesini engelliyor.

Garzon ise suçların insanlığa karşı suç niteliğinde olduğunu ve bu nedenle af kapsamına girmediğini savunuyordu.

Şimdi yargılanacak

İki gün önce de İspanya Yüksek Mahkemesi Garzon'un söz konusu soruşturmayla yetkisini açtığı suçlamaları nedeniyle yargılanabileceğine hükmetmişti.

54 yaşındaki yargıç suçlu bulunursa, hapis cezası almasa bile 20 yıla kadar meslekten men edilme cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Garzon, kararın açıklanması ardından Ulusal Mahkeme'deki ofisinden ayrıldı. Kapının önünde toplanan taraftarları Garzon lehinde tezahüratlar yaptı.

Bu tartışma, sağcı bir grup olan Manos Limpias'ın (Temiz Eller), yargıç Garzon'un yetkilerini aştığını bile bile Franco dönemi hakkında soruşturma başlattığını belirtip şikayette bulunmasıyla başladı.

1930'larda Franco'nun iktidara gelmesiyle sonlanan iç savaş sırasında 10 binlerce insanın kaybolmasına odaklanan soruşturma büyük tepki görmüştü.

Garzon daha önce de, Şili diktatörü Augusto Pinochet ile ilgili açtığı soruşturmalarla dikkat çekmişti.


BBC