MADRİD - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (CGPJ), bugün yaptığı toplantıdan sonra, hakkında dava açıldığı için yargıç Garzon’un geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına oy birliğiyle karar verildiğini duyurdu.

Haberi telefonla öğrenen Garzon, Ulusal Mahkemeden gözyaşları içinde ayrılırken, meslektaşları yargıca alkışlarla destek verdi, "Garzon, halk seninle" diye bağırdı.

Yaklaşık 30 yıllık iş hayatında uluslararası ünü olan Garzon, Arjantin’de diktatörlük döneminde (1976-1983) kaybolan İspanyollara ilişkin o dönemdeki Arjantinli yetkililer, insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı eski Şilili diktatör Augusto Pinochet, İspanya’daki yasa dışı ETA örgütü ve onun siyasi kolu olduğu gerekçesiyle kapatılan Batasuna partisi hakkında açtığı davalarla tanınıyordu.

Garzon hakkında, 2005 ve 2006’da New York Üniversitesinde verdiği kurslardan dolayı Santander Bankası tarafından kendisine finansman sağlandığı ve ana muhalefetteki Halk Partisi içindeki bazı yolsuzluk olaylarının ortaya çıkarıldığı davada sanıkların avukatlarıyla telefon görüşmelerinin dinlenmesi talimatı verdiği gerekçesiyle iki ayrı dava istemi daha bulunuyor.

Gerek İspanya içinden gerekse ülke dışından çok sayıda sivil toplum örgütü, hakkında açılan davalara karşı Garzon’a büyük destek verirken, nisan sonunda İspanya’nın 25 kentinde Garzon’a destek için geniş katılımlı gösteriler düzenlenmişti.

İspanya’da Franco ve İç Savaş dönemi mağdurlarının kurduğu dernek bugünkü karardan sonra yaptığı yazılı açıklamada, "CGPJ, aldığı kararla halen Franco rejiminin mirası olduğunu göstermiştir" ifadesini kullanarak, Garzon’un görevden uzaklaştırılmasına sert tepki gösterdi.

Garzon, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Luis Moreno Ocampo’nun 6 Mayısta yaptığı teklifi kabul ederek, hafta içinde, çalıştığı Ulusal Mahkemeden, UCM’de görev yapması hususunda izin istemişti.

CGPJ, Garzon’un UCM’ye gönderilmesinde mevcut koşullar altında sakınca olup olmadığına ilişkin bu akşam yapacağı toplantı karar verecek. (aa)