Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, ETA mahkumlarının serbest bırakılmasına ilişkin kararını protesto eden binlerce İspanyol, meydanlara indi.

İspanya'nın başkenti Madrid'de toplanan binlerce İspanyol, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), ETA mahkumu İnes del Rio'nun serbest bırakılmasını sağlayan kararını protesto etti. 

Terörizm Mağdurları Derneği'nin (AVT) çağrısıyla Colon Meydanı'nda yapılan gösteriye katılımın öngörülenden yüksek olması sebebiyle meydan çevresindeki tüm yollar trafiğe kapandı. ''Adalet'' yazılı büyük bir pankartın açıldığı gösteriye İspanyol bayrakları ile katılan eylemciler, ''Birlik içindeki İspanya asla kaybetmeyecek'', ''ETA'ya ve AİHM'nin kararına hayır'' ve ''adalet, adalet, adalet'' sloganlarını attı. Saygı duruşunun yapıldığı, İspanya Milli Marşı'nın çalındığı gösteriye, iktidardaki Halk Partisi'nden bazı milletvekilleri de katıldı.

Gösteriye katılan İspanyol çift AA muhabirine duygularını şöyle anlattı: 

''ETA'ya ve AİHM'nin kararıyla ETA mahkumlarının serbest bırakılmasına karşı olmak için buradayız. Ben öfkeliyim. Bask bölgesinde bir barış süreci var ama ne koşullarda bana açıklasınlar. Teröristler hayat boyu cezaevine girmeliler, bunun dışındaki bir çözüm bizim için geçerli değil. ETA, mağdurlardan özür diledi mi? Kurbanlar, artık yerin altındalar, katilleri ise mükemmel bir şekilde yaşıyorlar. Bu adil mi? Barış süreci dedikleri bu  mu? Hayır. Ve Strasbourg bizi hayal kırıklığına uğrattı. Mağdurlar yerine teröristler savunulamaz. İspanyol hükümeti, AİHM'nin bu kararını uygulamamalıydı. Bu kadar basit. Tüm mağdurlara karşı olan bir karar. Çok öfkeliyim ve bu yüzden buradayım. ETA terörist bir grup.''

Bu arada, 23 kişiyi öldürmekten hüküm giyen ETA üyesi İnes del Rio'nun 26 yıl sonra cezaevinden çıkmasını sağlayan AİHM'nin kararı örnek alınarak, bir başka ETA üyesi Juan Manuel Piriz Lopez de geçen cuma günü serbest bırakılmıştı. İspanya Ulusal Mahkemesi, gelecek haftalar ve aylar içinde, İnes ve Juan Manuel gibi benzer durumda olan ve sayıları 130'u geçen diğer ETA mahkumlarının serbest bırakılmalarına ilişkin talepleri de değerlendirecek. İspanyol yasalarına göre, herhangi bir mahkum kaç yıl ceza alırsa alsın en fazla 30 yıl cezaevinde tutulurken, cezaevindeki iyi hal ve çalışmalarından dolayı bu cezası 20, 18 hatta 16 yıla kadar inebiliyor. Ancak İspanyol Yüksek Mahkemesi, ''Parot Doktrini'' olarak adlandırılan, 2006 yılında ilk kez uygulanan bir kararla ETA mahkumlarının 30 yıldan önce cezaevinden çıkmalarını engelliyordu. AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 7. maddesindeki "Hiç kimse, suç işlediğinde yürürlükte olan cezadan daha fazlasına mahkum edilemez"  şeklindeki ifadeyi gerekçe göstererek, İspanya'yı mahkum etmiş ve ETA üyesi İnes del Rio'nun serbest bırakılmasını istemişti.

Terörizm mağdurlarını kabul eden ve onlarla dayanışma içinde olduğunu vurgulayan İspanyol hükümeti, AİHM'nin kararının üzücü olarak yorumlasa da bu kararı uygulamak zorunda olduğunu belirtmişti.



AA