Bethlehem'in güneyindeki topraklara el koyulması, İsrail 'in 30 yıl içindeki en büyük çaplı toprak ilhakı olarak görülüyor. Olayın, Haziran ayında üç Yahudi gencin kaçırılıp öldürülmesine cevap amacıyla ortaya çıkarıldığı belirtiliyor.

 Filistinliler uluslararası kamuoyundan İsrail'e karşı diplomatik eyleme geçilmesini talep ederken, ABD , İsrail'den kararından vazgeçmesi çağrısında bulundu. Washington, bu adımın iki devletli bir çözüme ulaşma çabaları açısından zarar verici olduğunu açıkladı. İsrail'in el koymayla ilgili açıklamasında kararın nedeni belirtilmedi. İsrail medyasına göre Yahudi yerleşimi Etzion'un yakınındaki bu bölgeye el konulması Gvaot adlı yeni bir Yahudi yerleşiminin genişlemesinin yolunu açacak. Filistinli baş müzakereci Saeb Erekat, uluslararası toplumun İsrail'i, ' Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te süren yerleşim faaliyetinden ötürü sorumlu tutması gerektiğini' söyledi.

 Filistinliler, 1967'de İsrail tarafından işgal edilen tüm toprakların içinde yer aldığı bir devlet talep ediyor. Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki İsrail yerleşimlerinde bugün yaklaşık 500 bin Yahudi yaşıyor. Yerleşimler uluslararası yasalara göre illegal konumda. (BBCTürkçe)