Ancak İsrail, operasyon sırasında BM'ye ait binaların hedef alınmadığını konusunda ısrar ediyor. Ödemenin de verilen "yan zararlar" için olduğunu belirtiyor. İsrail ayrıca operasyon sırasında Hamas savaşçılarının BM binalarında veya yakınlarında mevzilendiğini öne sürüyor.

İsrail'in tazminat ödemesine yönelik karar, aylar süren bir soruşturmanın ardından alındı. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında BM tarafından gerçekleştirilen bir soruşturmada İsrail askerlerinin en az 7 kez, "Birleşmiş Milletlere ait bina ve müştemilatının dokunulmazlığını" ihlal ettiği kaydedilmiş, İsrail'in ölüm ve yaralanmalara sebep olduğu vurgulanmıştı. O dönemde BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İsrail'den BM malına zarar verdiği için 11 milyon dolar tazminat isteneceğini açıklamıştı.

İsrail'in tazminat ödeyeceğini açıklayan İsrailli yetkililer, ödeme yapmalarının ise "bir iyi niyet jesti" olarak ve İsrail'in BM ile birlikte iyi çalıştığı şeklinde görülmesi gerektiğini belirtti. Yetkililerin açıklamasına göre İsrail'in tazminat ödeme kararı almasını BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a bizzat Savunam Bakanı Ehud Barak haber verdi.

Üç hafta süren İsrail operasyonunda bin 400'ten fazla Filistinli hayatını kaybetmişti. BM rakamlarına göre de saldırılarda 50 bin ev, 800 sanayi birimi, 200 okul, 39 cami ve iki kilise ya zarar gördü ya da tamamen yıkıldı.