BM Genel Kurulu'nun, "Sosyal, insani ve kültürel komitesi" olarak bilinen 3. Komite'ye hazırladığı son raporu sunan Falk, BM Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenledi.

Falk, İsrail'den, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki su kaynaklarında Filistinlilerin payını reddeden hukuk dışı ayrımcılık politikasına ve uygulamalarına derhal son vermesini istedi.

Filistin ile İsrail arasında yapılan Oslo barış görüşmelerinin 20. yıl dönümü olduğunu hatırlan Falk, görüşmelerin yapıldığı dönemden bugüne işgal altındaki topraklarda nüfusun 2 kattan daha fazla arttığını bildirdi.

Falk, bir soru üzerine, "Filistinlilerin müzakerelere yeniden başlanması için büyük bir maliyet ödediğini" belirterek, müzakereler hakkında sonuç açısından fazla iyimser olmadığını vurguladı.

Filistin bölgesinde 1967 yılından beri İsrail'in genişleme faaliyetlerine katılan firmalara da çağrıda bulunan Falk, bu firmalardan anlaşmalarının uluslararası hukuk ile İş ve İnsan Hakları Rehber Prensipleri'ne uygunluğundan emin olmalarını istedi.

BM Özel Raportörü Falk, Komitedeki konuşmasında ise İsrail'e, yerleşim yerlerini genişletme çalışmalarını durdurması çağrısında bulundu. 1967 yılından bu yana İsrail'in yerleşim faaliyetlerinden dolayı Filistinlilerin uğradığı zararın tazmin edilmesi gerektiğine değinen Falk, İsrail işgalinin "uluslararası hukuka hakaret" olduğunu söyledi.

Falk, BM'nin barış görüşmelerinin başarısız olması durumunda, Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı'nın devreye girmesi gerekebileceğini, daha sonra da görevin BM Genel Kurulu'na verilebileceğini aktardı.

Raporunda, İsrail'i, Gazze Şeridi'nde yaşayan 1,5 ila 1,7 milyon Filistinliye "toplu ceza" vermekle suçlayan Falk, İsrail'in ablukasının Cenevre İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 33. Maddesi'nce yasaklandığını hatırlattı.

Görev süresi kasım ayında sona erecek olan 82 yaşındaki Richard Falk, raporlarını tarafsız şekilde hazırlamasıyla biliniyor.