İsrail Yargıtayı, ülkede Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun satılması ve dağıtılması talebine bire karşı iki oyla izin verdi. Dışişleri Bakanı ve Evimiz İsrail Partisi lideri Liberman, geçtiğimizay parti mensuplarına Fransız Charlie Hebdo dergisinin son sayısını satın alma ve ücretsiz dağıtma çağrısında bulunmuştu. Yüksek mahkeme, Evimiz İsrail Partisi'nin seçim kampanyasıçerçevesinde Charlie Hebdo'yu dağıtmasını "hiçbir mercinin yasaklayamayacağını" savundu.

Böylece, Hazreti Muhammed'e hakaret eden karikatürler yayımlayan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo", İsrail'de 17 Mart'ta yapılacak erken seçim sürecinin bir parçası haline geldi.
 
Liberman karardan memnum

Mahkemenin kararını değerlendiren Liberman, İsrail mahkemesinin doğru bir karar verdiğini savunarak, "Bu karar İsrail'in Yahudi ve demokratik bir devlet olarak kalacağı yönünde doğrudan verilmiş bir mesajdır" değerlendirmesinde bulundu. Liberman, "Ülkeyi IŞİD devletine çevirmek isteyen (İsrail millet meclisi) Knesset'teki Arap milletvekillerinin tehdit ve şiddetlerine boyun eğmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

İsrail Merkez Seçim Kurulu, Knesset'teki Arap milletvekillerinin şikayeti üzerine üç hafta önce aldığı bir kararla Evimiz İsrail Parti'sinin söz konusu dergiyi dağıtmasını yasaklamıştı.

"Karar, Müslümanların duygularına hakarettir"

Öte yandan Knesset'in Arap üyesi Mesud Ganaim yaptığı yazılı açıklamada, "Başbakan Binyamin Netanyahu'yu, Charlie Hebdo dergisinin son sayısının internet üzerinden dahi satışının yasaklanması talimatı vermeye çağırıyorum. Bu durum, ülkedeki Arapların ve Müslümanların duygularına hakarettir" ifadelerini kullanmıştı.

Filistin Yasama Meclisi Üyesi Meryem Salih de, yaptığı açıklamada, Liberman'ın çağrısını "İşgal devletinin yargılanmasını gerektiren büyük bir nefret suçu" olarak nitelendirmişti. Salih, "Fransa'da olanların arkasında Siyonistlerin parmağı vardı, bugün Filistin'deki gerçek yüzleri ortaya çıkıyor. Siyonistler, Hz. Muhammed'e hakaret etmek istedi bunun için Batı'da hakareti kışkırttı ve destek verdi. Dünyaya Siyonistlerin kutsal değerlere karşı işlediği suçlara dur deme çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Charlie Hebdo'nun son sayısı

İsrail Dışişleri Bakanı ve Evimiz İsrail Partisi lideri Avigdor Liberman Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun, 7 Ocak'ta çizerlerini kaybettiği saldırıdan sonra çıkardığı özel sayının ardından ara verdiği yayın çalışmalarına yeniden başladığı 25 Ocak'ta parti mensuplarına son sayıyı satın alarak ücretsiz dağıtma çağrısında bulunmuştu. İsrail'de kitap ve dergi dağıtım yapan Stematsky Yayınevi, Charlie Hebdo'nun son sayısını dağıtma kararı almış ancak daha sonra gelen tepkiler üzerine bu kararından vazgeçerek yalnızca internet sitesinde yayımlamakla yetinmişti.

Bu haftaki sayısı 2,5 milyon kopya basılan derginin saldırılardan bir hafta sonra Fransız medyasının da desteğiyle çıkarttığı özel sayı 8 milyon tiraj yaparak Fransız basın tarihine geçmişti. Özel sayının kapağında Hazreti Muhammed'in tasvir edilmesi Müslüman dünyasının tepkisine yol açmıştı. Bu arada derginin 10 bin civarında olan abone sayısı, terör saldırısının ardından 20 kat artarak 200 bine ulaşmıştı. Saldırı öncesi büyük mali sıkıntı çeken derginin, haftalık bayi satışı, abone gelirleri ve diğer yardımlarla bu yıl 30 milyon avro gelir elde etmesi bekleniyor.

Charlie Hebdo dergisine yapılan kanlı saldırıda, aralarında derginin ünlü çizerlerinin de bulunduğu 12 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırı düzenleyen iki kardeş daha sonra polis operasyonunda ölü ele geçirilmişti.