İsrail yönetimi, Batı Şeria'nın Tul Kerim kenti yakınlarındaki ‘Cebara’ kontrol noktasında 2 ay hapis cezasına çarptırılan 14 yaşındaki Melek Hatip’i ailesine teslim etti. Kızlarını teslim almak üzere hazır bulunan aileye Tul Kerm Valisi İsam Ebubekr, aktivistler ve gazeteciler eşlik etti.
 Al Jazeera Türk'te yer alan habere göre, babasına sarıldığında duygulu anlar yaşayan küçük kız, cezaevinde çok zor zamanlar geçirdiğini, uzun süre sorguda tutulduğunu belirterek, "Hapisten çıktığım için çok mutluyum" dedi. Melek'in babası Ali Hatib ise "Geçirdiğimiz bu zaman dilimi kelimelerle ifade edemeyeceğim kadar zordu. Gece kalkıp kızımın yatağına dokunuyordum. Hapishanede şu anda ağlıyor mu, üşüyor mu diye düşünüyordum. Kalbim sıkışıyordu" diye konuştu.

'İSRAİL NASIL BU YAŞTA BİR KIZI TUTUKLAR'

Kızına tutukluluk süresinde kol kanat geren İsrail hapishanesindeki Filistinli kadınlara teşekkür eden baba Ali Hatib, İsrail yönetimini protesto ederek "Hapishanedeki kadınlar, tutukluluğu süresince kızımın annesi ve ailesi oldular. İsrail nasıl bu yaşta bir kızı tutuklayıp, hapse atar ki" ifadelerini kullandı. Melek'in annesi ise, "Keşke bütün esirlerin anneleri de çocuklarına kavuşabilse" dedi.

 Tul Kerim Valisi İsam Ebubekir de "Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, esirler meselesine büyük önem gösteriyor. İşgal hapishanelerindeki bütün esirler serbest bırakılana kadar halk direnişine devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

'ULUSLARARASI DAVAYA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ'

Melek Hatip, 31 Aralık’ta okuldan dönerken İsrail askerileri tarafından gözaltında alındı. Hatip, çıkarıldığı mahkemece, ‘Taş atmak, yol kesmek, trafiğin seyrini engellemek ve bıçak taşımak’ iddiasıyla 2 ay hapis ve 6 bin şekel (1500 dolar civarında) para cezası almıştı.

Serbest Bırakılan Esirler ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi Müdürü Fuad Hafeş, İsrail'in uluslararası kanunları ihlal ettiğini hatırlatarak, "Bu küçük kızın davası, işgalcilerin uygulamalarını ortaya koymak ve başta 18 yaş altı olmak üzere bütün mahkumların serbest bırakılmasını sağlamak için uluslararası bir davaya dönüştürülmeli" dedi.