İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Gazze'ye yardım götüren gemilere baskından sonra özür bekleyen Türkiye'nin talebini karşılamayacaklarını söyledi.

Baltık ülkesi Letonya ziyaretinde gazetecilere açıklama yapan Lieberman, "Türkiye'den özür dilemeye niyetleri olmadığını" belirtti.

İsrail Dışişleri Bakanı, özür dilemenin "gerçeklere aykırı" olduğunu düşündüklerini söyledi.

İtalya kaygılı

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini de, Türkiye ile İsrail arasında krizden ve ilişkilerin kopabileceğinden söz edildiğini duymanın "kendisini kaygılandırdığını" söyledi.

Frattini, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere baskınında 9 Türk'ün ölümüyle yaşanan gerilime ilişkin bir soruya karşılık, "İlişkilerde krizden hatta ilişkilerin kopabileceğinden söz edildiğini duymak, açıkça söyleyeyim ki beni kaygılandırıyor. Uluslararası ilişkileri koparmaktan söz ederek hadiseleri vahimleştirmek yerine, ne olduğunu anlayıp geleceğe bakmak lazım" dedi.

"Ortadoğu'daki tüm dengeleri vahim biçimde etkileyecek sonuçlar doğurabilecek bir gerilim yerine, istikbale matuf konulardan söz etmekistediğini" kaydeden Frattini, "Mesela Avrupa Birliği bakanları olarak Gazze'yi ziyarete hazırlanıyoruz. Önümüzdeki haftalarda Gazze'ye gideceğiz" diye konuştu.

İtalya Dışişleri Bakanı Frattini, "Mavi Marmara" gemisine düzenlenen operasyonun İsrail tarafından soruşturulmasını desteklediklerini anımsatarak,"İsrail'in açtığı soruşturmanın sonucunu beklememizin yararlı olacağını düşünüyorum. Uluslararası uzmanların yaptığı bu soruşturma sayesinde öncelikle ne olup bittiğini anlamalıyız. Komisyon üyeleri arasında Nobel ödüllü bir kişi de var. Önce soruşturma neticelensin, gerisini daha sonra konuşuruz" ifadelerini kullandı.



Cnn Türk