İsrail polisi, aralarında bir eski bakanın ve hala görev yapmakta olan devlet yetkililerin de aralarında bulunduğu 30 kişiyi yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle gözaltına aldığını açıkladı. Ancak polis gözaltına aldığı yetkililerin kimlik bilgilerini kamuoyuyla paylaşmadı.

Al Jazeera Türk'te yer alan habere göre, İsrail medyası, sanıkların arasında eski İçişleri Bakanı Yardımcısı Faina Kirshenbaum’un da olduğunu söyledi. Kirshenbaum, Netanyahu’nun feshedilen hükümetinin Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın lideri olduğu Ysrael Beitenu Partisi’nin (İsrail Evimiz Partisi) üyesi. İsrail polisi sözcüsü Luba Samri, gözaltına alınan yetkililerin dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve kara para aklama suçlamalarından mahkemeye ifade vereceklerini belirtti.

 Samri, yetkililer hakkında soruşturmanın bir yıl önce başladığını ifade etti. Yesrael Beitenu Partisi, yayınladığı yazılı açıklamada 17 Mart’ta yapılması beklenen seçimler öncesi partiye yönelik karalama kampanyası başlattığı iddiasıyla polisi ve yargı sistemini suçladı. Polis Şefi Yohanan Danino ise, söz konusu gözaltıların seçim takvimiyle alakalı olmadığını savundu.

SON 15 YILDA BEŞİNCİ SEÇİM

Netanyahu geçtiğimiz günlerde hükümeti ve parlamentoyu feshedip erken seçim kararı almıştı. İsrail'de koalisyon partileriyle anlaşamayan sağcı Netanyahu, altı bakanı kovup erken seçim kararı aldı. Halk desteği yüzde 30'lara düşen Netanyahu, anlaşamadığı Adalet Bakanı Tzipi Livni, Maliye Bakanı Yair Lapid ve dört bakanı daha görevden aldı. Eski Maliye Bakanı Lapid daha önce yolsuzluk yapmakla suçlanmıştı.

17 Mart’ta yapılması beklenen seçimler son 15 yılda düzenlenen beşinci seçim olacak. Koalisyon içinde son olarak 2015 yılı bütçesi, yolsuzluk iddiaları, yüksek yaşam standardı, Kudüs’te yaşayan Filistinlilere karşı uygulanacak politikalar ve İsrail'in 'Yahudi halkının anavatanı ve ulus devleti' olarak tanımlanması tasarısından dolayı görüş ayrılıkları yaşandı.

Bir yıl önce kurulan koalisyon hükümeti beş partiden oluşurken, bir sonraki seçimlerin 2017'de yapılması gerekiyordu.