İsrail parlamentosunun (Knesset) dün geceki oturumunda görüşülen değişiklik, Arap milletvekillerinin itirazına rağmen 11'e karşı 37 oyla kabul edildi.

Dışişleri Bakanı Aviegdor Lieberman'ın sağ kanattaki Yisrael Beiteniu (İsrail Evimiz) partisi milletvekillerinden David Rotem ve Robert Ilatov tarafından sunulan değişiklik, "terör suçu işlediği, casusluk yaptığı, savaş sırasında düşmana yardım ettiği ya da İsrail'in egemenliğine zarar verdiği yargı kararıyla kesinleşenlerin vatandaşlıktan çıkarılmasını" öngörüyor.

Yasa değişikliğinin mimarlarından David Rotem, "Devlete ihanet edenler ve terör faaliyetinde bulunanlar vatandaşlık haklarını kaybedeceğini bilmelidirler" dedi. Rotem, devlete sadakat olmadan vatandaşlığın olamayacağını ifade etti.

Arap milletvekillerinden Hadaş Partisi Başkanı Muhammed Barake ise "yasanın, İsrail'i faşizme götüreceğini" söyledi.

İsrail'in 31 Mayısta Gazze'ye giderken baskın düzenlediği Mavi Marmara'nın yolcuları arasında bulunan Arap milletvekillerinden Hanen Zuabi de benzer yorumda bulundu. Zuabi, "faşizme doğru açık bir gidiş olduğunu" belirterek, yapılan düzenlemenin kimseyi şaşırtmadığını dile getirdi.

Söz konusu değişiklik, ilk olarak İsrail parlamentosunun Arap milletvekillerinden Azmi Bişara'nın, 2006'daki savaşta Hizbullah'a yardım ettiği iddialarıyla ilgili başlatılan soruşturmalar ve Bişara'nın bu nedenle meclisten istifası sonrasında gündeme gelmişti. Bişara, o sırada bulunduğu Mısır'dan İsrail'e dönmemiş, istifasını göndermişti.

İstifasına rağmen milletvekilliği haklarından yararlanmayı sürdüren Azmi Bişara'nın bu haklarının kaldırılması kararı da dün geceki oturumda 8'e karşı 29 oyla kabul edildi.
 


AA