İsrail ordusu, üç Yahudi gencin Batı Şeria’da ölü bulunmasının ardından başlattığı Koruyucu Hat operasyonunun 10’uncu gününde dün Gazze’ye girdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada kara harekâtının amacının, Gazze ile İsrail ve Mısır arasındaki yeraltı tünellerini yıkmak ve Hamas'ın "terör altyapısına" büyük bir darbe indirilmek olduğu belirtildi. İsrail hükümeti, 18 bin yedek askerin daha göreve çağrılmasını onayladı. Bununla birlikte 8 Temmuz'dan bu yana İsrail ordusuna çağrılan yedek asker sayısı 65 bine çıktı. "Operasyonun genişletilebileceğini" söyleyen İsrail Ordu Sözcüsü Moti Almoz, Gazzelilere operasyonun sürdüğü bölgeleri terk etmeleri uyarısında bulundu.

Reuters'a konuşan Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise kara harekâtının İsrail için "korkunç sonuçları" olacağını söyledi. Zuhri, "İsrail bedelini ağır öder, Hamas karşılık vermeye hazırdır" dedi.

İşte dakika dakika dün geceden bu yana bölgede yaşananlar:

09.31: Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, keskin nişancıların bir İsrail askerini yakın mesafeden vurduğunu açıkladı. Kassam Tugayları'nın yazılı açıklamasında, "Keskin nişancılarımız, Han Yunus'un doğusunda yer alan El-Karara beldesinde bir İsrail askerini yakın mesafeden vurdu. Ayrıca Gazze Şeridi'ndeki Beyt Lahya'nın kuzeyinde konuşlanan İsrail askeri araçlarına 10 havan topu fırlatıldı" ifadesi kullanıldı.



09.21: İsrail bakanlar kurulu saat 11.00'de toplanma karar aldı.

08.54: BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği kara saldırısını görüşmek için Ürdün'ün talebi üzerine toplanacak.

BMGK, bugün önce New York saatiyle 10.00'da (TSİ 17.00) bir araya gelerek Malezya Havayolları'na ait uçağın düşmesinin nedeninin tespiti için kurulması istenen uluslararası soruşturma komisyonunu ve olaya ilişkin izlenecek yol haritasını ele alacak. Konsey öğleden sonra da gündeme Gazze'yi alacak. Ürdün'ün talebi üzerine BMGK, New York saatiyle 15.00'te (TSİ 22.00) toplanarak İsrail'in Gazze'ye kara operasyonunu görüşecek. BMGK'nın daimi üyesi ABD'nin tavrı nedeniyle toplantıdan İsrail'i caydıracak bir karar ya da açıklama çıkması beklenmiyor.

08.40: Haaretz gazetesi, İsrail ordusunun dün geceden bu yana Gazze Şeridi'ndeki 100 hedefi vurduğunu bildirdi. Vurulan hedefler arasında 20 roket fırlatma mevzisi ve dokuz tünel olduğu belirtildi.

08.15: AFP, Gazze'ye yönelik İsrail operasyonun 11'inci gününde ölen Filistinli sayısının 260'a ulaştığını bildirdi.

08.08: El Cezire, İsrail'in Gazze'ye kara harekatının başlamasının ardından gece boyunca 19 Filistinli'nin hayatını kaybettiğini duyurdu.

07.54: Gazze'nin üç farklı bölgesine girmeye çalışan İsrail özel kuvvetlerinin, Hamas'ın İzzeddin el Kassam Tugayları ve Filistinli gruplar ile girdikleri şiddetli çatışma sonucu geri çekildikleri bildirildi.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kassam mücahitlerinin, Refah'ın doğusundaki Hasinat bölgesine sızmaya çalışan İsrail özel güçlerine karşı yüz yüze çatıştıkları ve mücahitlerin büyük zayiat verdirmesi üzerine geri çekilmenin sağlandığı belirtildi.

07.50: Reuters'ın haberine göre, kara operasyonun ardından İsrail ilk askerini kaybetti. İsrail kara operasyonunda iki askerin de yaralandığını duyurdu.

06.31: İsrail'in Gazze ve Refah kentlerine düzenlediği saldırılarda iki kişinin öldüğü, 13 kişinin yaralandığı bildirildi.



06.12: Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları tarafından Gazze topraklarına giren İsrail zırhlı araçları ve tanklarına beş füze fırlatıldığı, Beyt Lahya beldesinde bir zırhlı aracın imha edildiği bildirildi.

05.44: ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail'in Gazze'ye karadan saldırısının "tünelleri hedef alan titiz bir operasyon" olması gerektiğini İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya ilettiği bildirildi.

03.45: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail’in Gazze’ye kara operasyonu başlatmasının ardından yaptığı açıklamada; "İsrail’in hava saldırılarıyla işlediği insanlık dışı cinayetlerin ardından şimdi de Gazze’ye kara harekatı başlatmış olmasını lanetliyoruz" dedi.

Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye karadan saldırısına ilişkin, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü açık katılımlı toplanması için girişim başlattıklarını bildirdi. Davutoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, insanlık vicdanının bir kez daha Filistin meselesiyle sınandığını belirterek, "Az önce BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştüm. BM Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü açık katılımlı toplanması için girişim başlatıyoruz" ifadesini kullandı. Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile konuya ilişkin yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği kara saldırısının en kısa sürede durması gerektiğini söylediğini aktardı.

Davutoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, kendisini kısa süre önce arayan ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile görüştüğünü belirtti. Davutoğlu, mevkidaşına, İslam dünyası ve Türkiye'deki infiali aktardığını kaydederek, "Filistinlilerin kabul edebileceği sürdürülebilir bir ateşkesin bir an önce sağlanması için görüşlerimizi paylaştık. İsrail saldırısının en kısa sürede durması yönündeki talebimizi ilettim" ifadesini kullandı.

03.20: İsrail'in Gazze'ye başlattığı kara saldırısında, Beyt Hanun beldesi ile Refah ve Han Yunus kentlerinde biri çocuk 6 Filistinli hayatını kaybetti. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail topçu birlikleri, Gazze ve Refah kentlerini yoğun bombardımana tuttu. İlk yardım ekipleri ve ambulanslar, saldırı düzenlenen bölgelere ulaşamadı.

01.35: İsrail hükümetinin, Gazze'ye başlatılan kara saldırısı için 18 bin yedek askerin göreve çağrılmasına karar verdiği açıklandı.

"İSRAİL BEDELİNİ AĞIR ÖDER"

01.15: Hamas sözcüsü Fehmi Berhum, "Siyonist işgalci, Gazze'ye yönelik kara harekatının bedelini ağır öder. Hamas karşılık vermeye hazırdır” dedi.
    
01.05: BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Gazze'ye kara saldırısı başlatan İsrail'den sivil kayıpları önlemek için daha fazla çaba göstermesini istedi. Ban Ki-mun, BM Genel Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'in bir kaç saat önce Gazze'ye kara saldırısı başlattığını belirterek, "Tüm çağrılarıma, bölge ve dünya liderlerinin çabalarına rağmen bölgedeki tehlikeli çatışmalar ve gerginliğin daha da artmasından üzüntü duyuyorum" dedi. Son 24 saatte, "Gazze sahilinde 4 çocuğun şok edici bir şekilde öldürülmesi" de dahil olmak üzere bir çok sivil can kaybı yaşandığını kaydeden Ban, "İsrail'e sivil can kayıplarını durdurması için çok daha fazlasını yapma çağrısında bulunuyorum. Bu soruna askeri yöntemlerle çözüm bulunamaz" ifadelerini kullandı.