İsrail Yüksek Mahkemesi, dün geceki toplantısında Filistinlilerle İsrailliler arasındaki evlilikleri sınırlayan yasayı 5'e karşı 6 oyla kabul etti. Mahkeme aldığı kararla İsraillilerle evlenerek İsrail vatandaşlığı kazanmış olan Filistinlilerin güvenlik tehdidi oluşturduğunu da kabul etmiş oldu. Yasayla binlerce Filistinlinin evlilik yoluyla İsrail'de yaşamasının engellenmesi amaçlanıyor.

İnsan hakları grupları,yasayı "ırkçı" olarak tanımlıyor. İsrail'in fiili anayasasının tüm yurttaşlarına aile kurma hakkı tanıdığını belirten insan hakları grupları, İsrail'deki Arap azınlıkla evlenen İsrailliler'in göç ettirilmeye zorlandığını belirtiyor.

"NÜFUS SORUNU VATANDAŞ HAKLARINDAN DAHA ÖNEMLİ"
İsrail parlamentosu yasayı, ikinci Filistin intifadasının yükseldiği 2003 yılında kabul etmişti. Bu dönemde Filistinli militanlar Batı Şeria'dan sık sık İsrail'e girerek ölümlere yol açan saldırılar düzenliyordu.
2005 yılında da dönemin Adalet Bakanı, nüfus konusunun vatandaş haklarından daha önemli bir konu olduğunu söylemişti.

135 BİN FİLİSTİNLİ İSRAİL VATANDAŞI OLDU 
Yaklaşık 135 bin kişinin 1994-2002 yıllarında evlilik yoluyla İsrail vatandaşlığı kazandığı, bu kişilerin çoğunun da İsrailli Araplarla evlendiği bildiriliyor.
İsrail'in nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan Araplar, Batı Şeria, Gazze ve Filistin toprakları dışındaki Filistin toplumuyla aynı kökenden geliyor.



Haber Türk