(CNN TÜRK) -- İsrailli diplomatın yaptığı açıklamaya göre, İsrail'in yaptığı öneri ailelere 100er bin dolar tazminat ödenmesini, Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi'ni yeniden görev yerine göndermesini ve İsraile de Ankara'ya yeni bir büyükelçi atamasına izin verilmesini öngörüyor.

Ancak İsrail kaynaklarına göre uzlaşının önünde engeller var.

Zira Türkiye varılacak uzlaşıda "özür" sözcüğünün geçmesini istiyor.

İsrail tarafı ise, "olaydan üzüntü duyuldu" ifadesinde ısrarlı.

ASKERLER KARŞI MI?

Bu arada İsrail'in Yediot Ahranot gazetesinin haberine göre, Mavi Marmara baskınında yer alan Şayetet askeri birliğinden kaynaklar, İsrail'in, baskında ölenlerin ailelerine tazminat ödemeye olumlu bakmasına tepki gösterdi.

Üst düzey askeri yetkililer, "hükümet savaşçıları operasyona gönderdi vek amuoyu önünde onlara destek verdi, ama şimdi şüpheli bir siyasi kazanım için onları sokağa atıyor. Bu kazanım değil, teröre boyun eğmektir" görüşünü dile getirdi. Konuyla ilgili gazetede çıkan yorumlarda da tazminat ödenmesi eleştirildi.

"İsrail'in Türkiye'ye tazminat ödeme niyetinde olduğuna ilişkin haberler üzerine Şayetet'in komutanları, yine kendilerini dayak yemiş gibi hissettiler, ama darbe bu kez başka yönden geldi" denilen bir yorumda, yüksek rütbeli subayların İsrail'in ölenlerin ailelerine tazminat ödemeyi ilke olarak kabul etmesine tepki gösterdikleri hatırlatılarak, "Aralarından bazıları 'Netanyahu çıldırmış. Bize verdiği destek nereye kayboldu? Onun desteği operasyondan sonra halkla ilişkiler için bizimle fotoğraf çektirmekle kalıyor' şeklinde konuştular" ifadelerine yer verildi.

Başbakan Netanyahu'ya ve hükümete duyulan öfkenin sadece Şayetetb irliğinde değil, Deniz Kuvvetleri'nin yüksek rütbeli komutanları arasında da görüldüğü öne sürülüyor.

Şayetet komutanlarına göre, miktarı bir Şekel (İsrail para birimi) bile olsa tazminat ödenmesi, olayın sonuçlarından sorumlu oldukları ve yanlış davrandıkları mesajı vermek anlamına geliyor. Gemideki operasyona katılan askerlerin ailelerinden de büyük tepki olduğu belirtilirken, eski Şayetet komandolarından ihtiyat subayı Şlomi Avni'nin "Eğer tazminat verilmesi gereken birileri varsa, bunlar bizim yaralılarımız olmalıdır" dediği kaydedildi. (AA)