İsrailli asker Gilad Şalit ve bin dolayında Filistinli tutuklunun salıverilmesini öngören anlaşmaya kabinenin 26 üyesi evet derken, Dışişleri Bakanı ve Yisrael Beiteniu (İsrail Evimiz) partisi lideri Avigdor Lieberman, aynı partiden Ulusal Altyapı Bakanı Uzi Landau ile Likudlu Başbakan Yardımcısı Moşe Ya'alon karşı çıktı.

Bakanlar Kurulu toplantısına katılan İsrail Genelkurmay Başkanı Beni Gantz ile iç güvenlik servisi Şin Bet ve Mossad başkanlarının da kabine üyelerine anlaşmayı onaylamaları telkininde bulundukları belirtildi.

İsrailli asker Gilad Şalid ve İsrail cezaevlerindeki Filistinli tutukluların takasına ilişkin anlaşmaya varıldığı gece sürpriz bir şekilde, Arap basınından yayılan haberlerle ortaya çıkmış; Hamas ve İsrail anlaşmayı doğrulamışlardı.

GAZZELİLER'DEN SEVİNÇ GÖSTERİSİ
Gazzeliler, İsrail ile varılan esir değişimi anlaşmasını kutluyor. Bazı Gazzeliler de Hamas'ın kontrolündeki Parlemento ve İçişleri Bakanlığı önünde toplandı. Burada sloganlar atan Gazzeliler'in Hamas bayrakları taşıdığı görüldü.

Hamas'ın 2006 yılında esir aldığı İsrailli asker Gilad Şalid'e karşı bin kadar Filistinli'nin serbest bırakılmasını öngören anlaşma, Hamas cephesinde zafer olarak kabul edildi. Hamas Lideri Halid Meşal, anlaşmayı ulusal bir başarı olarak gördüklerinin söyledi.

HANİYE'DEN ZAFER İŞARETİ
Halka seslenen Gazze'deki yönetimin yetkilileri, tüm Filistinli mahkumlar serbest bırakılana kadar mücadeleye devam edeceklerini söylediler.

Öte yandan Gazze'deki parlamento önünde yapılan miting sonunda içeri girerken Gazze'deki yönetimin Başbakanı İsmail Haniye'nin zafer işaret yaptığı görüldü.

Gazze'deki kutlamaların sabaha kadar devam etmesi bekleniyor.

HAZIRLIKLAR BAŞLADI
İsrail Cezaevleri İdaresi, İsrail ile Hamas arasında varılan tutuklu takasına ilişkin anlaşmanın hükümet tarafından onaylanmasından sonra, ilk aşamada salıverilmesi öngörülen tutuklularla ilgili hazırlıklarına başladı.

Ordu radyosunun haberine göre, İsrail Kamu Güvenliği Bakanlığı, Cezaevleri İdaresi ve İsrail polisi, tutukluların serbest bırakılması uygulamalarını birlikte yürütecekler.

Öte yandan, Hamas'ın Şam'daki siyasi liderlerinden Musa Ebu Marzuk, Hamas'ın El Aksa televizyonunda yayımlanan açıklamasında, tutuklu takasının ilk aşamasının 6 gün içinde gerçekleşeceğini belirtti.



AA