Hükümet, radikal Yahudileri de artık silah altına almayı öngören ve muhafazakar partilerin sert muhalefetiyle karşılaşan yeni askerlik yasasının uygulamaya konulduğunu açıkladı.
 
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu haftalardır ülkede tartışmalara ve siyasi krize yol açan yeni askerlik yasasıyla ilgili son noktayı, bu sözlerle koydu.

Barak Talimat Verdi
 Savunma Bakanı Ehud Barak'ın da, yeni uygulamanın bir ay içinde yürürlüğe geçmesi için gerekenlerin yapılması talimatı verdiği belirtiliyor.
 
İsrail Yüksek Mahkemesi, tarihî bir kararla radikal Yahudilere tanınan askerlikten muafiyetin Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmetmiş ve yasanın değiştirilmesi için Ağustos ayına kadar mühlet vermişti.

 Hükümet de, bir ara formülle, askerlik yapmayan radikal Yahudilerin yarısının silah altına alınması, kalanın da kamu hizmetinde çalıştırılmasını öneriyor.

Koalisyon Ortağından Tepki
 Ancak Hasidik yani Ortodoks Yahudilere askerlik yolu açma girişimi olarak nitelenen bu öneri, Başbakan Netanyahu'yu koalisyonun büyük ortağı Kadima Partisi ile karşı karşıya getirdi.

 Meclis'te en fazla sandalyeye sahip olan Kadima'nın koalisyondan çekilmesine karşın, şimdilik aşırı sağcı partilerin desteği Netanyahu hükümetinin devam etmesine imkân sağlıyor.

İsrail'de 18 yaşını bitiren her kadın ve erkek, 2 ya da 3 yıl askerlik yapıyor.
 
Ancak radikal Yahudiler ile Arap kökenliler bu uygulamadan muaf tutuluyordu.

İsrail'in kurulmasında önemli rol oynayan, halen nüfusun yüzde 10'unu oluşturan Ortodoks Yahudiler yeni askerlik yasasına itirazlarını gösterilerle dile getiriyor.

 Yasa nüfusun yüzde 20′sini oluşturan Arap kökenlilerin de tepkisine yol açıyor.




TRT