İddianamede, Anat Kam’ın (23), Merkez Komutanlığı’nda askerlik hizmetini yerine getirirken, bazıları "çok gizli" ibaresini taşıyan yaklaşık 2 bin belgeyi kopyaladığı ve Haaretz gazetesi muhabiri Uri Blau’ya verdiği öne sürülüyor.

Anat Kam hakkında, iki ayrı casusluk suçlaması bulunuyor. Bunlardan birincisi, "Devletin güvenliğine zarar amacıyla gizli bilgileri başkalarına vermek". Bu suçun cezası İsrail yasalarına göre ömür boyu hapis. Diğeri ise, "Devlet güvenliğine zarar amacıyla gizli bilgileri derlemek ve saklamak". Bu suçun cezasının da 15 yıl hapis olduğu belirtiliyor. Kam’ın kopyaladığı iddia edilen iki CD ise bulunamadı.

Geçen Aralık ayından bu yana ev hapsinde tutulan Anat Kam’ın, Tel Aviv Bölge Mahkemesi’ndeki duruşması, kamu savcılığının talebi üzerine basına kapalı yapıldı ve medyaya yayın yasağı getirildi.

İddianamenin okunmasının ardından basına açıklamada bulunan Kam’ın avukatı, müvekkiline, "tüm belgeleri vermesi karşılığında dava açılmayacağı" sözü verildiğini ancak bu sözün tutulmadığını ileri sürdü.

Kam’ın durumu, yayın yasağı nedeniyle İsrail’de Nisan ayına kadar basında gündeme getirilememişti. Basın kuruluşlarının başvurusu üzerine mahkeme, Nisan’dan itibaren yayın yasaığını "kısmen" kaldırmıştı.

Anat Kam’ın, askerliğini tamamladıktan sonra, Haaretz gazetesine bağlı Walla adlı haber sitesinde çalıştığı belirtiliyor.

Kam’ın gizli bilgileri sızdırdığı belirtilen Haaretz muhabiri Uri Blau, ülke dışına yaptığı bir ziyaretin ardından, tutuklanmaktan korktuğu için İsrail’e geri dönmedi. Sorgulanmak üzere aranan Blau’nun İngiltere’de bulunduğu söyleniyor. Blau’nun avukatı, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, müvekkilinin, aldığı tüm belgeleri geri verdiğini ifade etti.

Milliyet