KUDÜS - Erkeklerin kadınlarla cinsel ilişki kurmak için yalan söylemeleri insanlık haliyken, Kudüs’te bir Yahudi kadınla cinsel ilişki kurmak için Yahudi olduğu yalanını uyduran bir Arap erkeği tecavüz suçlamasıyla hapse atıldı. Kudüs’te bir mahkeme, Yahudi bir kadınla kendini Yahudi olarak tanıtarak karşılıklı rızayla cinsel ilişkiye giren Sabbar Kaşur’u, kandırarak tecavüzden suçlu bularak 18 ay hapis cezasına çarptırdı.

Doğu Kudüslü bir Arap olan Kaşur, Eylül 2008’de Kudüs çarşısında karşılaştığı Yahudi kadına, kendisini ciddi bir ilişki arzulayan bekâr bir Yahudi olarak tanıtmış, romantizmiyle kadının gönlünü kazanmış. Kaşur’la aynı gece beraber olan Yahudi kadın, genç adamın Arap olduğunu öğrenince suç duyurusunda bulundu. Evli ve iki çocuklu olduğu ortaya çıkan Kaşur, tecavüz ve sarkıntılık suçlamasıyla gözaltına alınınca, ‘kandırarak ırza geçme’ suçlamasını kabul etti ve bundan hüküm giydi. Ancak Kaşur karara “Yahudi olsaydım beni sorgulamazlardı bile. Buna tecavüz demezler. Kadının olan biten her şeye rızası vardı” diye tepki gösterdi.

Yargıç Tzvi Segal, olayın zorla ırza geçme vakası olmadığını söylese de, ‘romantizm mağduru’ genç kadının, Kaşur’un Yahudi olmadığını bilmesi halinde böyle bir birlikteliğe ikna olmayacağını belirtti. Cinsel ilişkinin ‘kandırılma’ nedeniyle gerçekleştiğini söyleyen Segal, “Mahkeme, masum insanları, zeki sözlerle aldatıp vücut ve ruhlarının kutsallığına zarar veren suçlulardan korumak zorundadır” dedi.

Kandıran Yahudi olsaydı
Ayrımcı karar İsrail’de de tepki çekti. Devletin atadığı avukat Elkana Laist “Kararla çok ileri gidildi. Kimliğiyle ilgili yalan söyleyen herkes tecavüzden hüküm mü giyecek” derken, Haaretz’in köşe yazarı Gideon Levi, “Yargıca tek bir sorum var. Yahudi bir erkek Müslüman olduğunu söyleyerek Müslüman bir kadınla beraber olsa tecavüzle suçlanır mıydı? Elbette hayır” diye çıkıştı. Ama ABD gibi bazı ülkelerde kişisel sahtekârlık yaparak cinsel ilişkiye girmek tecavüz sayılıyor.

İsrail nüfusunun beşte birini oluşturan Araplar, pek çok ayrımcılığa uğruyor, yoksul kesimin yarısını oluşturuyor ve varoşlarda tecrit ediliyor. (Guardian, afp)