Son 10 yılda cezaevinde olan 60 ve yaş üstü Japonların sayısının ikiye katlayarak 10 bine ulaştığını açıklayan Adalet Bakanlığı, bu kişilerin cezaevlerindeki mahkûmların yüzde 16'sını teşkîl ettiğini bildirdi. Sosyal güvencesi olmayan ve bilerek suç işleyip cezaevlerine girenlerin sayısının giderek artması üzerine hükümet, 100 milyon dolarlık yatırımla üç büyük cezaevini büyütme kararı aldı. Bunun ilk denemesi, Hiroshima yakınlarındaki Onomichi Cezaevinde gerçekleştirildi. Hastanenin fazla kullanılmayan bazı odaları da hücreye dönüştürüldü. Geçtiğimiz sene sadece Tokyo'daki dükkanlarda, 60 dolardan daha ucuz olan ürünleri çalmaya çalışan 1.050 kişi yakalandı. Bu kişilerin büyük çoğunluğunu ise 60 yaş üzeri Japonlar oluşturdu.

YEMEK, DUŞ, YATACAK YER GARANTİ

Cezaevindeki yaşlı mahkûmların büyük çoğunluğu, dükkanlarda hırsızlık yaparken bilerek yakalanıyor. Cezalarını tamamladıktan sonra çıkan yaşlı mahkûmların yaklaşık yarısı, tekrar suç işleyerek cezaevine dönüyor. İsmini açıklamayan bir mahkûm, "70 yaşındayım ve dışarıda hayat gerçekten zor. 3.5 yıllık cezamı nisan ayında tamamladıktan sonra tahliye olacağım. Ancak benim yaşımdaki birisine iş verilmeyeceğini biliyorum. Suç işleyip tekrar buraya geleceğim. En azında uyuyabileceğim bir yer var. Haftada iki defa duş ve günlük de üç yemek de garanti" diyor.

MAHKÛMLARA GÖRE DİZAYN EDİLİYOR

Yaşlı mahkûmların artması üzerine cezaevleri de yeniden dizayn ediliyor. Koridorlarda yürümekte zorlanan yaşlı mahkûmlar için trabzanlar yapıldı. Japonya'daki bu durumun bir benzeri de Amerika'da yaşanıyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre; 1999 ile 2008 yılları arasındaki 55 yaş ve üzerindeki mahkûmların nüfusu, yüzde 76 artarak 43 bin 300'den 76 bin 400'e yükseldi. 60 yaş ve üzerindeki mahkûmların sayısının 35 bin 900 olduğu açıklandı.

Habertürk