2011 yılından beri Savunma Bakanlığı görevini yerine getiren Kral Salman’ın 90 yaşında vefat eden Kral Abdullah gibi reformcu olduğu, Suudi Arabistan’ı modernleştirme çizgisinde devam edeceği belirtiliyor.

KRAL ABDULLAH VEFAT ETTİ
Prens Salman adına yapılan açıklamada, “Majesteleri Salman, ailenin tüm üyeleri ve bütün ulus Kral Abdullah’ın yasını tutuyor” denildi. Yeni Kral Selman bin Abdülaziz, Suudi Arabistan'ın 7’nci Kralı. 1935 yılında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da doğdu ve Suudi Arabistan devletinin kurucu ailesinin erkek çocuklar sıralamasında 25'inci sırada. Kral Salman 3 kez evlendi ve 10 erkek ve 1 kız çocuk sahibi oldu.

YARIM ASIR VALİLİK YAPTI
Erken yaşta politikaya atılan Kral Salman Riyad Valisi olarak kariyerine başladı. Riyad valiliği görevine geldiği 1963 yılında 200 bin nüfusu olan şehir şimdi ise 7 milyon kişinin yaşadığı bir başkent. Neredeyse yarım asır valilik görevini yürüten Kral Salman Riyad’ı küçük bir çöl kentinden bir metropole dönüştürmüş. Kral Salman 2011 yılında kendisinden büyük iki abisinin vefatı nedeniyle Veliaht Prens ilan edildi ve Savunma Bakanlığı görevine getirildi.

ALZHEİMER OLDUĞU İDDİA EDİLİYOR
Kral Salman’ın ilerlemiş yaşı nedeniyle bir takım sağlık problemleri olduğu ileri sürülüyor. Bu haberlerin Suudi medyasında yer almasına izin verilmiyor olsa da Kral Salman’ın en az bir kez kalp krizi geçirdiği ve sağ kolunu kısıtlı olarak hareket ettirebildiği biliniyor. Yeni Kral'ın bunama belirtileri gösterdiği de ortaya atılan iddialar arasında. Economist dergisinin bir haberine göre ise Suudi Arabistan’ın yeni kralı Alzheimer hastası.
 
RİYAD'I EN MUHAFAZAKAR KENT YAPTI
Her ne kadar Kral Abdullah gibi modernleşmeye ve reformlara önem verileceği söylense de, Kral Salman da Kraliyet Ailesi'nin diğer üyeleri gibi Vahabi geleneğine sıkıca bağlı. Zira 50 yıldır yönettiği Riyad, ülkenin sıkı kurallarla yönetilen en muhafazakar kenti olmasıyla ünlü. Riyad’da şeriat polisi diğer bütün kentlerden daha sıkı çalışıyor ve sosyal hayatı domine ediyor. Kral Salman'ın 2007 yılında sızdırılan WikiLeaks belgelerinde "Krallığın demokrasiye hazır olmadığı" sözlerini sarfettiği de ABD’nin diplomatik belgelerinde yer alıyordu. 

Kral Salman’ın oğulları da çeşitli üst düzey görevlerde yer alıyor. Prens Abdulaziz yardımcı petrol bakanlığı görevinde, Prens Faysal Medine valisi, Prens Sultan ise ilk Arap astronot olarak kariyerlerine devam ediyorlar.

KRAL'DAN İLK AÇIKLAMA
Suudi Arabistan'ın yeni kralı Selman bin Abdulaziz, göreve geldikten sonra yaptığı ilk açıklamada, "Ülkenin kuruluşundan bu yana takip ettiği yolda gitmeye devam edeceğiz. Safları sıklaştırma, birlik ve beraberliği koruma, ümmetimizin davalarını müdafaa etme konusunda gayretli olacağız" dedi.
Selman, Arap halkı ve İslam ümmetinin günümüzde en çok birlik ve beraberliğe muhtaç olduğunu vurgulayarak, " Allah'ın risalet merkezi kıldığı ve Müslümanların kıblesiyle şereflendirdiği topraklarda, safları sıklaştırma, birlik ve beraberliği koruma, ümmetimizin davalarını müdafaa etme konusunda gayretli olacağız. Allah'ın izni ve inayetiyle doğru yoldan, merhum Kral Abdulaziz ve oğulları tarafından kurulan bu devletin takip ettiği yoldan sapmadan yürümeye devam edeceğiz. Düsturumuz yüce Allah'ın kitabı ve Resulü'nün sünnetidir" diye konuştu. Kral Abdullah'ın vefatından duyduğu üzüntüyü dile getiren Selman, Suudi Arabistan halkına, Arap dünyasına ve İslam ümmetine başsağlığı dileğinde bulundu.