ABD basınındaki habere göre konu heyetlerarası görüşmede gündeme geldi. Brunson'a ilişkin meseleyi ilk önce Trump daha sonra Başkan Yardımcısı Mike Pence açtı.

Beyaz Saray'dan yapılan bilgilendirme açıklamasında Trump'ın Papaz Brunson'ın serbest bırakılması konusunda 3 kez talepte bulunduğu ve acilen ABD'ye iadesini istediği aktarıldı. Görüşmeden önce Trump ile görüşen avukatı Jay Sekulow da Trump'ın kendisine papazı kurtarmak için söz verdiğini açıklamıştı. Protestan cemaatine ait İzmir Diriliş Kilisesi Pastörü Andrew Craig Brunson FETÖ üyeliği iddiasıyla tutuklanmıştı.

Aralık ayında, bir terör operasyonu esnasında tutuklanan Brunson hakkında resmi bir suçlama bulunmuyor. ABD merkezli CBN’in haberine göre, Trump ve yardımcısı Pence’in bu isteği Hıristiyan liderler tarafından coşkuyla karşılanırken, Başkan ve yardımcısı "Kilisenin savunucuları" olarak adlandırıldı.

BÜYÜKELÇİLİK DE AÇIKLADI

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Beyaz Saray'ın açıklamasını internet sitesinde duyurdu. Açıklamada da konu yer aldı. Açıklama şöyle:

ABD Başkanı Donald J. Trump, bugün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmiş; görüşmede ülkelerimiz arasındaki derin ve çok yönlü ilişkinin nasıl daha da güçlendirilebileceği ele alınmıştır. Başkan Trump, Amerika Birleşik Devletleri’nin NATO müttefikimiz Türkiye’nin güvenliğine ilişkin taahhüdünü ve terörün her türüyle mücadele edebilmek için birlikte çalışmaya duyulan gereksinimi yinelemiştir. Başkan Trump, Pastör Andrew Brunson’ın hapsedilmesine de değinmiş; Türk Hükümeti’nin Brunson’ı ivedilikle Amerika Birleşik Devletleri’ne iade etmesini talep etmiştir. Başkan Trump, gelecek hafta gerçekleştireceği uluslararası ziyaretler kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı görmeyi dört gözle beklediğini de ifade etmiştir.

PENCE TWEET ATTI
Trump, kritik görüşmede iade talep etti iddiası
Başkan Yardımcısı Mike Pence, Twitter adresinde, "Başkan Trump'ın, NATO müttefikimiz Türkiye ile Rahip Andrew Brunson'un kötü durumunun da dahil olduğu meseleleri görüşmesine katılmaktan gurur duydum" ifadesini kullandı.