Evrensel'den Murat Kuseyri'nin haberine göre, Säpo’nun Terörle Mücadele Uzmanı Martin Frimasson, İsveç Devlet Radyosu’na yaptığı açıklamada son dönemde IŞİD saflarına katılanların cihatçıların para temin etmek için iki farklı yöntemi kullandıklarını söyledi. Frimasson’a göre cihatçılardan bazıları mobil telefon satan şirketler kuruyor. Daha önce herhangi bir şekilde çalışma yürütmeyen bu firmalar milyonlarca kron ciro göstererek vergi dairesinden KDV’leri geri almak için müracaatta bulunuyor. Böylelikle cihatçılar devletten aldıkları yüz binlerce kronu eylemleri için kullanabiliyorlar.

Birden fazla bankayı dolandırıyorlar

Cihatçıların kullandıkları diğer yöntem ise internet ve SMS aracılığıyla banka ve finans kuruluşlarından hızlı borç almaları. Frimasson, cihatçıların bazılarının aynı günde birden fazla banka ve finans kuruluşundan borç alabildiklerini belirlediklerini söylüyor. Bu yöntemi kullanarak bazı cihatçılar birkaç saat içinde 300 bin kron borç alıp İsveç’i terk etti. Säpo, bazı cihatçıların da tüm bunlarla yetinmeyip araba kiraladıklarını ve bu arabalarla Irak ve Suriye’ye giriş yaptıklarını ve arabaları savaşta kullandıklarını belirlendi.

'Para ve araba statü kazandırıyor'

Gidenlerden büyük çoğunluğunun banka ve kredi kurumlarını dolandırdıklarını söyleyen Frimasson, “Para onlara seyahat etmeleri için olanak sağlıyor. Parası ve arabası olanlar otomatik olarak daha yüksek statüye tabi tutuluyor. Araba, para ve bir kaç kişiden oluşan bir grupla gidersen otomatik olarak grup şefi olursun. Ama paran, araban ve hiç bir şeyin yoksa belki ambulans şoförü olabilirsin” diyor.

Olanların kamuoyuna yansıması İsveç hükümetini harekete geçirdi. İçişleri Bakanı Anders Ygeman, IŞİD saflarına katılanların tamamının prensipte Suriye ve Irak’a gitmeden önce gezilerini finanse etmek amacıyla suç işlediklerini söyledi.

Ygeman, Maliye Bakanı Per Bolund ile birlikte bankalar, finans kuruluşları, Maliye Müfettişliği, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Säpo yetkililerini alınacak önlemleri görüşmek amacıyla toplantıya çağırdı. Borç ve kredi verme kurallarında değişiklikler yapılacağını ve gerekirse yeni yasaların çıkarılabileceğini söyledi.

IŞİD’e katılanlara hapis cezası verilecek

Cihatçıların IŞİD saflarına katılmalarını engellemek amacıyla alınması gereken önlemleri belirlemek için İsveç Hükümeti’nin görevlendirdiği uzman Lars Werkström, önerisini geçtiğimiz hafta İsveç hükümetine iletmişti.

Öneride “terör eylemlerine katılmak amacıyla” başka ülkelere gidenlerin, askeri eğitime katılanların ve onlara yardım edenlerin 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor. Ayrıca “terör örgütlerine finansal destek” verenlere de yasalarda var olan cezalar daha da ağırlaştırılıyor.

İsveç’ten en az 300 kişi IŞİD’e gitti

İsveç Güvenlik Polisine göre bugüne kadar İsveç’ten 300 kişi IŞİD saflarında savaşmak amacıyla Suriye ve Irak’a gitti. Bunlardan 40’ı çatışmalarda öldürüldü, 80’i geri döndü.