Mahkeme, böylece Spoletto Mahkemesi yargıcının 'yürürlükteki söz konusu yasanın Avrupa Mahkemesi embriyo haklarıyla çelişiyor iddiası'nı ‘kabul edilemez’ buldu.
 
İtalya’da 1978 yılında kabul edilen kürtaj yasası kadınların gebeliğin ilk 90 gününde sağlık, sosyal ve ekonomik sebeplerle hamileliği sonlandırmasına imkan tanıyor.
Konu İtalya gündemine 16 yaşındaki bir kızın ailesine haber verilmeden kürtaj olmak isteği ile Spoletto Mahkemesine başvurması üzerine mahkeme yargıcının yürürlükteki yasanın Avrupa Mahkeesi embiyo koruma kanunu ile çeliştiğini belirtmiş ve konuyu Anayasa Mahkemesine taşımıştı.


Yasanın tekrar gündeme gelmesi pek çok kişi tarafından tepkiyle karşılanırken kürtaj hakkı sağlayan 194. madde Twitter ve Facebook’ta oluşturulan ‘save194’ başlığı altında savunuldu ve pek çok şehirde kürtaj hakkını savunan gösteriler düzenlendi.


İtalyan haber ajansı Ansa’nın haberine göre İtalya’da kürtaj konusunda bir başka problemde yüzde 70'lere varan ‘vicdani red’ci doktorlar. İtalya’da bir doktor vicdani red hakkını kullanarak kürtaj yapmayı reddedibiliyor. Bioetik Konsey’i ‘İyi doktor red etmeyendir, kadınların gebeliği sonlandırma hakkına saygı duyun’ başlıklı bir kampanya hazırladı.


İHA