Kabinenin teknokrat bakanı Cancellieri, geçen ağustos ayında hapisteki kızlarının sağlık durumu için kendisinden yardım isteyen eski aile dostu ünlü Ligresti ailesinin fertleriyle yaptığı ve basına yansıyan telefon görüşmeleri nedeniyle bakanlığını kaybetme riskiyle karşı karşıya geldi.

Parlamentodaki üçüncü büyük parti konumundaki 5 Yıldız Hareketi'nin önerisiyle Cancellieri hakkında çarşamba günü güven oylaması yapılacak.

Sol-sağ ve teknokratlardan oluşan geniş tabanlı koalisyonun başbakanı Enrico Letta, güven oylaması öncesinde yaptığı iki açıklamayla bakanı Cancellieri'yi savundu. Ancak Başbakan Letta'nın partisi Demokrat Parti'de (PD) konuyla ilgili derin fikir ayrılıkları olduğu öğrenildi. Partinin önde gelen lider adayları, Cancellieri'nin güven oylamasını beklemeden istifasını vermesi gerektiğini savunuyor. Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde en fazla sandalyesi bulunan PD milletvekilleri arasındaki fikir ayrılığı nedeniyleCancellieri'nin koltuğunu koruyup koruyamayacağını belirsizliğini koruyor.

Financial Times gazetesine konuşan hükümetten bir kaynak da bakanın çarşamba günü yapılacak güven oylamasından önce istifa edebileceğini kaydetti.

Bakan Cancellieri'yi zor durumda bırakan ses kayıtlarının deşifresi geçen ay sonunda ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden "La Repubblica" tarafından yayımlanmıştı. Sigorta şirketi Fonsai'nin hesaplarında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle temmuz ayında hapse giren Giulia Ligresti'nin sağlık koşullarının bozulması üzerine Ligresti ailesinin Cancellieri'den yardım istemesi ve bakanın da konuyla ilgileneceğini belirtmesi, ülkede tartışma konusu olmuştu.

Torino Savcılığı'na verdiği ifadesinde ve basına yaptığı açıklamalarda insani bir görev yaptığını belirten Cancellieri ise görevini kötüye kullanmadığını savunuyor.