Yargıtay 1'inci Hukuk Dairesi, homoseksüel aile ortamının çocuk gelişimini olumsuz yönde etkileyeceği iddialarının bilimsel temele dayanmadığını ve önyargıdan ibaret olduğunu savunup, lezbiyen ilişkisi bulunan bir çiftin, eşlerden birinin eski eşinden olan oğlunun velayetini elinde tutmasına izin verdi. Karar ile İtalya bölündü. Ülkenin kuzeyinde bulunan Brescia kentinde İstinaf Mahkemesi, küçük yaştaki oğlunun gözleri önünde eşinden aşırı şiddet gören kadının açtığı boşanma davası sonucu, çocuğun velayetinin anneye verilmesini karara bağladı. Bu arada eski bir uyuşturucu bağımlısı olan anne, bağımlılık tedavisi gördüğü merkezdeki bir kadın eğitmenle homoseksüel diyalog içine girdi. Anne, oğlunu da yanına alıp, eğitmenle birlikte yaşamaya başladı. Eşine şiddet uygulayan Müslüman babanın "Oğlunun gelişiminin homoseksüel ilişkinin yaşandığı bir ortamda olumsuz etkileneceği" gerekçesiyle yaptığı itiraz ise Yargıtay'dan döndü.
 
Yargıtay, homoseksüel bir ailede yaşayan çocukların gelişiminin olumsuz yönde etkileneceği iddialarını "önyargı" olarak değerlendirirken, "Bilimsel hiç bir veriye dayanmadığını" belirterek, İtalya'da henüz evlilik iznini alamamış olan homoseksüel çiftlerin çocuk sahibi olabilmesinin önünü açtı. 

Yargıtay'ın bu kararı ülkenin en büyük eşcinsel hakları hareketi Arcigay tarafından memnuniyetle karşılanırken, yeni seçilecek parlamentonun Yargıtay'ın bu kararı ışığında yasa hazırlaması talebinde bulunuldu. Demokratik Parti Senatörü Ignazio Marino da, "Mahkeme medeniyet adına önemli bir temel attı. Bir çocuk büyütmenin sadece heteroseksüel çiftlerin hakkı değil, aynı zamanda homoseksüel çiftler ve bekarlar için de bu hakkın var olduğunun altına imza atılmış oldu" dedi. 

Vatikan ise karar karşısında sert tepki gösterdi. Roma yakınında bulunan Palestrina kenti Piskoposu, "Bir medeniyet mahkeme kararları üzerine kurulamaz" ifadesini kullandı. İtalyan Piskoposlar Derneği'nin yayın organı olan Avvenire Gazetesi internet sitesinde ise "Yargıtay'dan yeni kuralsızlık, homoseksüel çifte çocuk" başlığıyla yayınlanan haberde, İtalyan Sosyal ve Koruyucu Pediatri Derneği Başkanı Giuseppe Di Mauro'nun, "Yargıtay önyargı hakkında konuşuyor da olsa, önemli bilimsel çalışmalar homoseksüel bir ailede büyüyen çocuğun psikosomatik, neropsikiyatrik, depresyon ve cinsiyet karmaşası yönünde yüksek risk altında olduğunu gösteriyor" sözlerine yer verildi.