Benzer bir olay İtalya'da, Başbakan Silvio Berlusconi'nin Telecom İtalia davası sanıklarından askerî istihbarat yetkilisi Marco Mancini'yi 'devlet sırrı' gerekçesiyle yargılanmaktan kurtarmasıyla yaşandı. Bu kararıyla çok tartışılan Berlusconi'ye Gladio'yu çökerten eski hakim, Senatör Felice Casson'dan cevap geldi. Casson, Berlus-coni'nin 'devlet sırrı' kavramını yanlış anladığını ve yasal düzenlemeleri de yanlış yorumladığını söyledi. Casson, "Demokrasi, saydamlık ve kurallara uymak demektir. Her şeye devlet sırrı diyerek demokrasi olmaz. Çünkü böyle bir anlayış, her şeyin yapılabilmesini, ancak hiçbir şeyin aydınlatılamamasını beraberinde getirir." dedi.

İtalya'da Gladio adlı gizli yapılanmayı ortaya çıkaran Casson, La Repubblica gazetesine verdiği demeçte Berlusconi'nin tutumunu eleştirdi. Telecom İtalia davası sanıklarından askeri istihbarat yetkilisinin devlet sırrı gerekçesiyle yargılanmaktan kurtarılmasını doğru bulmadığını belirten Casson, "Böyle yaparak verilen mesajın ne olduğu ortadadır: İstihbarat servisleri, neticede devlet sırrı deyip kurtulabilecekleri için, ne isterlerse yapabilirler." diye konuştu. Casson, 2007'de Başbakan Romano Prodi önderliğindeki merkez sol hükümetin devlet sırrı konusunda yaptığı yasal düzenlemenin Berlusconi tarafından yanlış yorumlandığını da savunarak, şunları kaydetti: "O yasa parlamentodan büyük destek görmüştü. Otuz yıldır beklediğimiz bir yasaydı. Yasa, konuyu yeniden düzenlediği gibi, devlet sırrı denilen şeye bir zaman tahdidi de getiriyor. Norberto Bobbio'nun da dediği gibi demokrasi saydam olmak zorundadır. Devlet sırrı bile ancak belirli bir zaman için sır olarak kalır ama sonuçta açıklanır. İtalya'nın devlet sırrı gerekçesi nedeniyle yıllarca, aydınlatılamamış pek çok karanlık trajedilere sahne olduğunu unutmamalıyız."

Senatör, ülkedeki sivil ve askerî istihbarat teşkilatlarının faaliyetlerini denetlemekle sorumlu Parlamento Cumhuriyet Güvenliğini Sağlama Komisyonu'na (COPASIR), Berlusconi'nin bir an önce bilgi vermesi gerektiğini vurgulayarak, "Berlusconi devlet sırrı gerekçesini çokça kullanıyor. Mahkemeye verdiği cevapta hadiseyi neden devlet sırrı olarak değerlendirdiğini komisyona açıklamak zorundadır." dedi. Senatör Casson, "Devlet sırrı diyerek hadiselere bir perde çekmek, anayasal güvencelerin riske atılması demektir. Başbakanın bu gerçeği unuttuğunu düşünüyorum. Yüzlerce insanın yasa dışı yöntemlerle fişlenmesi gibi karanlık olaylar mutlaka aydınlığa kavuşturulmalıdır. Devlet sırrı, yargının önünü kesme ve işini engelleme aracı haline gelmemelidir. Konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımayı da düşünebiliriz." diye konuştu.

İtalya'da Gladio'nun tasfiyesi kapsamında ciddi bir mücadele yaşandı. Temiz Eller Savcısı Antonio Di Pietro, 7 bin 417 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Bunlardan 4 bin 436'sı için yasal işlem başlattı. Aynı tarihler içinde 463 parlamenterin dokunulmazlığının kaldırılması için girişimde bulundu. 911 işadamı ve 2 bin 993 kamu görevlisini adalete sevk etti. Aralarında eski Başbakan Bettino Craxi'nin de bulunduğu 12 eski bakan veya parlamenter hakkında tutuklama kararı verdi, 428 trilyon liralık rüşvet olayını ortaya çıkardı.

Savcı Casson'un Gladio operasyonu kapsamındaki açıklamaları ise sürece damgasını vurdu. Casson, soruşturmanın sonuna doğru bir mektup aldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı: "(Kapıya kadar geldin. İçeri girmeye kalkarsan neler olacağını bilmiyoruz.) diyorlardı. Kapıyı araladım ve içeridekini gördüm. Bunları en üstte idare eden bir güç var."