Depremin büyüklüğü önce 7.9 olarak açıklanmıştı, ancak ABD Jeoloji Merkezi depremin büyüklüğünün 8.9 olduğunu duyurdu.

Depremin merkez üssünün Honşu adasının Sendai bölgesinin 130 kilometre doğusu, başkent Tokyo'nun ise 380 kilometre kuzeydoğusu olduğu ve yerin 24 kilometre altında oluştuğu bildirildi.

Japonya'da son 7 yılın en büyük depreminin ardından büyük tsunami uyarısı yapıldı. Uyarının ardından Tokyo'nun kuzey kıyısını tsunami vurdu.

Deprem ve depremin yol açtığı dev dalgalarda 44 kişi yaşamını yitirdi.

Davutoğlu: Depremde ölen Türk yok

Tsunami yıktı

Dev deprem dalgası, depremin merkez üssü yakınındaki sahilde bulunan araçların sularla sürüklenmesine, binaların yıkılmasına ve yangınlara neden oldu.

100 kişiyi taşıyan bir gemi de tsunamiye kapıldı.

Dalgaların boyunun bazı adalardan daha yüksek olduğu belirtildi.

Miyagi kıyılarını 6 metre yüksekliğindeki dev dalgalar vurdu ve Miyagi'de birçok kişiye ulaşılamıyor.

Daha önce yapılan açıklamada, dalga yüksekliğinin 3 metre olabileceği belirtilmişti.



Petrol rafinerilerinde yangın

Deprem sonrası petrol rafinerileri, Oganawa Nükleer Santrali de dahil 44 bölgede de yangın çıktı ve patlamalar yaşandı.

Bazı nükleer santraller otomatik olarak kapandı.

Yetkililer, Tepco Fukuşimi'nin 1 nolu terminalinde bir sorun çıktığını, ancak hemen güvenliğin sağlandığını söyledi.

Japon medyası, nükleer reaktörlerin soğutma sistemlerinin bozulması ya da nükleer santrallerde radyoaktif sızıntı olduğunun belirlenmesi durumunda, hükümetin acil durum ilan edeceğini duyurdu.

Toyota ise kuzeydoğudaki iki tesis ile parça üretim fabrikasında üretimin durdurulduğunu duyurdu.

Tokyo'da binalar sarsıldı

8.9 büyüklüğündeki deprem, başkent Tokyo'daki binaların da birkaç dakika boyunca sallanmasına neden oldu.

Tokyo'nun merkezinde büyük binalar şiddetle sarsılırken, çalışanlar sokaklara çıktı. Yaralılar olduğu belirtildi.

Yaralanan vatandaşlara ekipler müdahale ediyor. Ülkenin bir çok noktasından yardım çağrıları gelirken kurtarma ve yardım ekipleri ulaşabildikleri insanlara destek veriyor.

Hükümet depremden etkilenen bölgelere 900 kurtarma görevlisi gönderdi. Narita havaalanı kapatıldı, yolcular ise tahliye edildi.

Depremden sonra Tokyo ve civarında 4 milyon evin elektrikleri kesildi, kentte 14 yangın çıktı.

Tokyo'nun merkezinde tüm tren seferleri durduruldu. Japonya'nın kuzeyindeki Tohoku otobanının bazı bölümleri hasara uğradı. Kuzeydeki Sendai havaalanını ise su bastı. Japonya'daki tüm limanlar da tsunami tehdidi dolayısıyla kapatıldı.

Bu arada, 8 askeri uçak ise depremin verdiği hasarı gözlemlemek üzere havalandı.



Artçılar sürdü


Bu arada, depremin ardından ABD Jeolojik Araştırma Kurumu, 7.1 büyüklüğe kadar 4 artçı depremin olduğunu bildirdi.

Japonya'da çarşamba günü 7.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmişti.

Japonya Başbakanı: "Birbirinize yardımcı olun"


Japonya Başbakanı Naoto Kan, depremin ülkenin kuzeydoğusunda büyük hasara neden olduğunu söyledi.

Başbakan, depremin vurduğu bölgedeki nükleer santrallerin zarar görmediğini, kapatıldığını ve radyasyon sızıntısı olmadığını belirtti.

Hükümet sözcüsü Yukio Edano da yardım faaliyetlerine katılmaları için deprem bölgesinde askerlerin gönderildiğini kaydetti.

Kan, "Japon halkından birbirine yardımcı olmalarını bekliyoruz. Hükümet olarak afetle mücadelede elimizden  geleni yapacağız" dedi.

Japonya Merkez Bankası da mali piyasanın istikrarını sağlamak için azami gayretin gösterileceğini açıkladı.

Dışişleri: "Türklerle ilgili olumsuz bir haber yok"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kendilerine ulaşan bilgilere göre, depremde Tokyo Büyükelçiliği'nde hasar meydana gelmediğini, ülkedeki Türk vatandaşları arasında da can kaybı ya da yaralanma olmadığını bildirdi.

Bakanlık içinde de konuyla ilgili özel bir birim oluşturulması talimatı verdiğini belirten Davutoğlu, "Japonya kalkınmış bir ülke, ancak biz de bütün imkanlarımızla yardıma hazırız. Bugün Japonya Dışişleri Bakanıyla temasa geçeceğim ve kendisine bu konuda dayanışma mesajımı ileteceğim" dedi.

Davutoğlu, "Japon halkına felaket dolayısıyla geçmiş olsun" ifadesini de kullandı.

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği Basın Müşaviri Sinan Kürün de, "şu anda Türk vatandaşlarıyla ilgili kendilerine ulaşan bir sorun bulunmadığını" belirtti.

Tokyo'da hava, tren, hızlı tren ve metronun çalışmadığını, sadece sabit telefon ve internetin çalıştığını belirten Kürün, cep telefonlarıyla da iletişim sağlanamadığını söyledi.



Tayvan, Endonezya ve Pasifik'in tamamında tsunami alarmı


Japonya'da meydana gelen depremin ardından Tayvan'daki meteoroloji bürosundan tsunami alarmı verildi.

Meteoroloji bürosundan yapılan açıklamada, TSİ 11.30 sularında tsunami dalgasının beklendiği belirtilerek sahil bölgelerinde yaşayanların deniz şartlarındaki değişiklikler konusunda hazırlıklı olmaları istendi.

Endonezya'da da meteoroloji kurumu, ülkenin doğu kesimlerindeki Kuzey Sulavesi, Papua ve Molük Adaları için tsunami uyarısında bulundu. Tsunaminin bu bölgeleri TSİ 13.00'de vurabileceği belirtildi.

Öte yandan Hawaii'deki Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, tsunami uyarısını Pasifik bölgesinin çoğunun kapsayacak şekilde genişletti.

Filipinler, Rusya, Marcus Adası, Kuzey Marianas, Papua Yeni Gine, ABD'nin Hawaii eyaleti, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Amerika'nın Büyük Okyanus kıyısında tsunami alarmı verildi.

Kuzey Amerika'nın batı kıyılarında da tsunami alarmı verildi.

Rus yetkililer de, Japonya'ya yakın olan Kuril adalarından 11 bin kişiyi tahliye etti.

DEPREMİ CNN TÜRK'E ANLATTILAR


CNN TÜRK'e konuşan Tokyo'da mahsur kalan Türk Engin Yenidünya
da, "Trenler durdu. Bize hareket etmememiz söyleniyor. Binanın yeni ve güvenli olmasına dayanarak devam ediyoruz" diye konuştu.

Kobe'de görevli Sismoloji Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış
, "Tsunami süreci bitmedi. Tsunami uyarısı güncellendi. Şu an 4. kattayız. Daha yüksek katlara çıkmamız uyarısı yapıldı. Depremin olduğu bölgeden 1200-1300 kilometre uzaklıktayız. Buraya da tsunaminin geleceği söyleniyor. Dalgaların 10 metreye kadar çıktığı yerler var. Denizin derinliği çok önemli bir faktör. Japonların beklediğinden çok daha büyük bir deprem" dedi.

TEPKİLER

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Kaybı bilmiyoruz. Japon halkına üzüntülerimi bildirdim. Depremin acısını bilen bir ülke olarak biz daima ihtiyaç olduğunda karşılıklı yardımlaşmaya önem veririz. Umut ederiz ki büyük can kayıpları olmaz, büyük zararlar yaşanmaz" dedi.(Cnn Türk)