Geçtiğimiz aylarda İngiltere mahkemesi tarafından hakkında İsveç’e iade kararı çıkan Julien Assange, bugün İngiliz Yüksek Mahkemesi’nde yapılan temyiz davasına girdi. Wikileaks internet sitesinin kurucusu olan Assange, tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarından dolayı yargılanıyor.

Mahkemeye gelen Assange, hiçbir açıklama yapmadan mahkeme salonuna geçti. Assange’i karşılayan ve pankartlarla destekleyen pek çok kişi dikkatleri çekti.

Irak savaşı gazilerinden Ben Griffin, “Julien Assange son birkaç yılda önemli işler yaptı. Irak ve Afganistan’da olanların görünmeyen taraflarını görsel ve yazılı belgelerle ortaya çıkardı. Julien’in İsveç’e her hangi bir hüküm giymeden iadesini anlamsız ve yanlış buluyorum” dedi. Ben Griffin, ABD ve koalisyon güçlerinin Irak’ta uluslar arası hukuka aykırı taktikler uyguladığını açıklayarak ordudan ayrılmış, gazetelere verdiği röportajlarla gündem yaratmıştı.

Katolik işçileri grubu üyesi Ciaron O’Reilly ise “Savaşı şiddete başvurmadan protesto ettiğim için ABD’de 2 yıl hapse mahkum edildim. Julien Assange da ABD tarafından Afganistan ve Irak’ta yapılan korkunç işleri ortaya çıkardığı için kendisiyle benzer şekilde politik oyunlar oynanıyor. Benim gibi pek çok insan da dayanışma için geldi” ifadelerini kullandı.

Royal Court Of Justice’de görülecek davanın iki gün sürmesi bekleniyor.

İHA