Kabe’de Mescid-i Haram'da yapılan genişletme çalışmaları sırasında 50-55 metre uzunluğundaki dev vinç hacı adaylarının üzerine düştü. Kabe’de genişletme çalışmalarının yapıldığı alanda meydana gelen kazanın ardından olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi.


Suudi Arabistan Sivil Savunma Birimi'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Ölenlerin sayısının 87'ye, yaralıların ise 184'e yükseldi" denildi. Ancak ilerleyen saatlerde Suudi Arabistan resmi televizyonu ölü sayısının 107'ye yükseldiğini açıkladı. 230'dan fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kazayla ilgili yaptığı açıklamada, "19 yaralımız var, sağlık durumları iyi. 2 hacı adayımızın da vefat ettiği belirtiliyor" dedi.



FIRTINA NEDENİYLE DEVRİLDİ

Kabe'deki genişletme çalışmalarında kullanılan vincin kuvvetli fırtına nedeniyle devrildiği kaydedildi. 

SUUDİ RESMİ TV'Sİ: 107 ÖLÜ, 230'DAN FAZLA YARALI VAR

Suudi yetkililer kazada 87 kişinin yaşamını yitirdiğini 184 kişinin ise yaralandığını duyurdu. Suudi Arabistan Sivil Savunma Birimi'nin sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Ölenlerin sayısı 87'ye, yaralıların ise 184'e yükseldi" ifadesi kullanıldı.

Suudi Arabistan resmi televizyonu ölü sayısının 107'ye yükseldiğini açıkladı. 230'dan fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

'DİYANET HASTANESİ'NDE 19 YARALIMIZ VAR'

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç, "Diyanet Hastanesi'nde 19 yaralımız var" dedi. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş de Kabe'de meydana gelen kazada, şu ana kadar yaptıkları tespitlere göre, 17 Türk hacı adayının yaralandığını söyledi.

Mekke'deki Türk hastanesinde 12, Suud hastanelerinde de 5 yaralının bulunduğunu tespit ettiklerini belirten Keleş şöyle devam etti:
Tespitlerimize göre 17 yaralımız var, bunların genel sağlık durumları da iyi. Kazada vefat eden Türk hacı adaylarıyla ilgili henüz teyit edilmiş bir bilgimiz yok. Kriz masası oluşturduk, Türk hacılarıyla ilgili gelen bilgileri anında değerlendiriyoruz. Suud hastanelerine görevli tercümanları gönderdik. Yaralılarımızla ilgili işlemleri takip ediyoruz. Olayla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz.



TÜRK DIŞİŞLERİ YETKİLİSİ: 2 TÜRK HACI ADAYI ÖLDÜ

Kazanın ardından Dışişleri Bakanlığı, başta Suudi Arabistan makamları olmak üzere Riyad Büyükelçiliği ve diğer Türk temsilcilikleriyle irtibata geçti. Hürriyet'te yer alan habere göre bir Dışişleri yetkilisi Ankara'ya Suudi makamlarından gelen ilk bilgilere göre 2 Türk hacı adayının hayatını kaybettiğini söyledi.

Dışişleri yetkilisi, "Bu tabii ki şu an için bize ulaşmış bilgiler. Saatler ilerledikçe durum değişebilir. Çünkü ihrama girmiş olan hacı adaylarımızın üzerinde kimlik bulunmuyor. Umudumuz bu sayının artmaması" dedi.



'TAVAF ALANI KIPKIRMIZI OLMUŞTU'

Faciadan kurtulanlar yaşadıkları dehşet anlarını dile getirdi. Doktor Muhammet Abdullah Furkan, Kabe'de meydana gelen vinç kazasıyla ilgili, "Rüzgardan sonra vinç devrildi. Yıldırım düştü büyük ihtimalle. Safa ve Merve'den tavaf alanlarına doğru geldi. Tavaf alanında en alt kattaydım ben, tavaf alanı kıpkırmızı olmuştu, çok ciddi sıkıntılar vardı" dedi.

 

'İSTANBUL'DAN GÖREVLİ OLARAK GELDİM'

Furkan, doktor olduğunu, İstanbul'dan görevli olarak geldiğini belirterek, olay anında tavaf alanının alt katında olduğunu söyledi. Bölgede şiddetli rüzgar çıktığını belirten Furkan, "Rüzgardan sonra vinç devrildi. Yıldırım düştü büyük ihtimalle. Safa ve Merve'den tavaf alanlarına doğru geldi. Tavaf alanında en alt kattaydım ben, tavaf alanı kıpkırmızı olmuştu, çok ciddi sıkıntılar vardı. Vincin düştüğünü gördüm. Büyük ihtimalle yıldırım düştü. Çünkü o kadar fazla vinci düşürecek kadar rüzgarlı değildi" diye konuştu.

Tavaf alnının en alt katında olduğu için dışarıdaki hasarı göremediğini anlatan Furkan, "İçeride hasar yaratacak bayağı bir parça vardı. Ben 15 kadar hastaya müdahale ettim. Benim müdahale ettiklerimde ölü yoktu. Bir iki tane durumu kritik hasta vardı ama orada koştururken Safa Merve ve 3. katta 500 sayısından bahsediliyordu" ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin, "Türk hacılardan ölen var mı?" sorusu üzerine Furkan, "Ben 3 tane biliyorum" yanıtını verdi.
Bir başka görgü tanığı da 2 Türk'ün vefat ettiğini gördüğünü ifade etti.



'DEPREM OLUYOR SANDIM'

Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Nazmiye Yılmaz da şunları söyledi:
Ben deprem oluyor sandım. Yaklaşık 16.30 gibi kum fırtınası başladı, ardından yağmur bir buçuk dakika kadar. Sonra da Mescidi Haram'da çok güçlü bir patlama sesi duyuldu. Ondan sonrası büyük bir panik. Patlamayla birlikte insanlar sağa sola koşmaya başladı. Bizim bulunduğumuz yerle vincin çarptığı yer arası yaklaşık 50 metre kadardı. Önce panik içinde kaçanları, sonra yaralıları gördük. Vincin çarptığı yerde kan izleri, yaralılar, kopmuş beton parçaları vardı. İlk müdahale ağır yaralılara yapılmış ama hafif yaralılar hala kaza yerindeydi. Yakınları yanlarındaydı. Oradan gelenler, maalesef kafaları kopmuş ölülerin olduğunu söylüyorlardı.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI GÖRMEZ: 2 HACI ADAYIMIZIN VEFAT ETTİĞİ BELİRTİLİYOR

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kabe'deki kazanın ardından açıklamalarda bulundu. 



Görmez şunları söyledi:

87 hacı adayı kazada hayatını kaybetti. 19 hacımızın yaralı olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Bunların 13'ü kendi hastanemizde hayati tehlikeleri yok. Ancak 6 hacı adayımız Suudi Arabistan hastanelerine nakledildi. Hiçbirinin herhangi bir hayati tehlikesi yok. Bir takım kırıkları, yaraları var. Sağlık Bakanımızla iletişim halinde olduk.  

2 tane hacı adayımızın vefat ettiği belirtiliyor. Bunlar görgü tanıklarının ifadelerine dayanıyor. Bir tanesinin eşi tarafından ifade edildiği için kayıtlarımızda vefat ettiğini ifade ediyoruz. Kesin neticeye kavuşturmadan, resmen tespit etmeden bunu bildirmeyi doğru bulmuyoruz.

Bu büyük ibadetin vinçlerin gölgesinden kurtulması en büyük temennimiz. 



CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, SUUDİ ARABİSTAN KRALI'NI ARADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud'u telefonla arayarak Kabe'de yaşanan elim hadisenin kendisini de derinden üzdüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre telefon görüşmesi dün gece 23.25'te gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mescid-i Haram'daki vincin düşmesi neticesinde hayatlarını kaybeden hacı adaylarına Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifa diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu vesile ile Suud Kralı Selman'a, Yemen'deki çatışmalarda hayatlarını kaybeden Suudi askerleriyle ilgili olarak da taziyelerini ilettiği kaydedildi. Kral Selman'ın da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu acılı günde üzüntülerini paylaşmasından dolayı teşekkür ettiği öğrenildi.

YARALI TÜRK HACILARIN KİMLİĞİ BELLİ OLDU


Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde etkili olan fırtına nedeniyle Kabe'de bir vincin devrilmesi sonucu yaralanan 19 Türk hacı adayının isimleri beli oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, kazada yaralanan Türk hacı adayların isimleri şöyle:

Mehmet Ali Ünal, Nurettin Günaydın, İrfan Okullu, İsa Sarak, Feride Karaağaçlı, Hasan Yoldaş, Cennet Kavaş, Mehmet Türkmen, Safiye Yıldız, Habib Barlalı, Yusuf Emsal, Husam İ. Wahheol, Refiye Öret, Abdullah Öresin, Abdulgazi Savaş, Zeki Eldem, Mustafa Boz, Mehmet Aslantaş ve Abdullah Üresin.

Yaralıların birçoğunun taburcu edildiği öğrenildi.