ntvmsnbc ve Ajanslar

NEW YORK - İran’ın Birleşmiş Milletler Kadınlar ajansının yönetiminde yer edinip edinemeyeceğiyle ilgili tartışma bugün sona eriyor. Ancak ülkede geçerli olan zina suçu işleyenlerin recmle cezalandırılacağı yönündeki yasalar dolayısıyla, Tahran’a verilen tepki büyüyor.

Adlarının açıklanmasını istemeyen diplomatlar, dün Doğu Timor adaylığını açıklayana kadar İran’ın bugün yapılacak seçimler için Asya ülkelerinin aday gösterdiği ve kabulü kesin 10 ülkeden biriydi.

1999 yılında Endonezya’nın 24 yıllık hakimiyetinden kopan ve 2002’de bağımsızlığını ilan eden Doğu Timor’un adaylığı 10 sandalyelik meclis için 11 talipli olduğu ve İran’ın üyeliğinin kesin olmadığı anlamına geliyor.

Bazı insan hakları grupları Suudi Arabistan, Libya ve Kongo’nun da kabulü kesin adaylar arasında olmasına ve BM Kadınlar ajansının yönetimine girme ihtimallerinin olmasına tepki gösterdi.

Nobel Ödüllü İranlı insan hakları savunucusu Şirin Ebadi, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “İran ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin adaylığının şaka gibi bir şey olduğunu” söyledi.

DÜNYA SAKİNE İÇİN AYAKTA
Son olarak 43 yaşındaki Sakine Muhammed Aştiyani’ye zina yaptığı gerekçesiyle recm cezası verilmesi, uluslararası kamuoyunda büyük tepki yarattı. Birleşmiş Milletler Genel Konseyi’nin geçtiğimiz yıl kabul ettiği bir kararla İran’ın idam, recm, işkence, kırbaçlama ve organları kesme gibi cezaları günden güne daha fazla kullanmasından ve dini, etnik ve diğer azınlıklara yönelik ayrımcılıktan kaynaklanan “derin kaygı” dile getirildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Birleşmiş Milletler savunuculuk direktörü Philippe Bolopion, AP’ye dün yaptığı açıklamada, “Asya grubunun sonunda BM Kadınlar ajansının yönetiminde İran’a açık koltuk sunmaktan vazgeçmesi bizi rahatlattı” dedi

İRAN'LA İLGİLİ ÖZELLİKLE KAYGILIYIZ
Bolopion, “Yönetime katılacak birçok ülkeyle ilgili kaygılarımız var. Ancak İran’ın diğerlerinden ayrılmasının sebebi sadece kadın haklarıyla ilgili meselelerdeki kötü sicili değil, aynı zamanda ülkedeki ayrımcı yasalarla ilgili konuşma cesaretini gösteren kadın hakları savunucularına agresif tepkiler gösterilmesi” dedi.

Temmuz ayında kabul edilen Birleşmiş Milletler Genel Konseyi kararıyla kadınlarla ilgili meseleleri değerlendiren dört BM ajansı tek bir çatı altında toplandı. Dünya nüfusunun yarısını temsil edecek bu yeni kurumun 41 üyeli yürütme kurulunun 35 üyesi bölgesel gruplardan altı üyesi ise bağışçı ülkelerin temsilcilerinden oluşacak.