Paris - ABD'deki bir araştırmacı gazeteci tarafından ortaya atılan ve eski IMF başkanı Dominique Strass Kahn'a, Fransa'daki iktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) tarafından''siyasi komplo'' düzenlendiği iddiası giderek ciddiyet kazanıyor.

Kahn, Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en güçlü aday olarak görülüyordu ama New York'ta bir otel görevlisi kadına "cinsel saldırı"da bulunduğu suçlamasıyla tutuklanmış, daha sonra mahkemede takipsizlik kararı verilmişti.

İktidardan yalanlama

İktidardaki UMP sözcüleri ve bakanlar, ''siyasi komplo'' iddialarını ardı ardına yalanlarken ABD'li gazeteci, iddialarını güçlendirecek yeni bir kanıtı kamuoyununa duyurma sözü verdi.

Video kaydı tehditi

Parismatch internet sitesinde yer alan ve Fransız basını tarafından bugün ayrıntılı bir şekilde alıntılanan habere gören ABD'li gazeteci, skandalın yaşandığı otelin yöneticilerinin sessiz kalmaya devam etmeleri halinde, iddialarını kanıtlayacak bir video kaydını ABD'de oldukça yoğun bir şekilde izlenilen ''Charlie Rose show" programında yayımlayacağı tehdidinde bulundu.

Otel yöneticilerinin tutumunu ve kendi kaynaklarından gelecek ''yeşil ışığı'' beklediğini ifade eden gazeteci, bu video kaydında, eski IMF başkanın tutuklanması ardından iki otel görevlisinin büyük bir sevinç içinde yaptığı kutlamaların yer aldığını söyledi.

ABD'de gazeteci Edward Jay Epstein tarafından kaleme alınan ve New York Review of Books'ta yayımlanan ilk araştırmada, eski IMF başkanı tarafından kullanılan Blackberry marka cep telefonunun, siyasi rakibi Sarkozy'nin partisi tarafından dinlemeye alınmış olabileceği iddiası ortaya atılmıştı.

Gazeteci, isim vermediği kaynaklara atıfta bulunduğu araştırmasında, Strauss-Kahn'ın UMP'de araştırmacı olarak çalışan bir dostunun, eski IMF başkanının Blackberry üzerinden gönderdiği mesajların UMP tarafından okunduğuna dair kendisini uyardığını iddia etmişti.

Söz konusu iddialar üzerine bir açıklama yapan Strauss-Kahn'ın avukatı William Taylor, ''müvekkilinin siyasi kariyerine darbe vurulması için bir siyasi komplo düzenlendiği seçeneğinin kesinlikle dışlanmaması gerektiğini'' bildirmişti.

Olay

New York'ta bir otel görevlisi kadına cinsel saldırıda bulunmakla suçlanan ancak daha sonra hakkında açılan davada takipsizlik kararı verilen eski IMF başkanı, skandaldan önce yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en şanslı aday olarak gösteriliyordu.


AA