Mahkeme Başkanı Nil Nonn, dönemin Devlet Başkanı 83 yaşındaki Khieu Samphan ile grubun ideolojik yöneticilerinden 88 yaşındaki Nuon Chea'nin, 1970'lerde ülkedeki terör olaylarında rolü bulunması ve insanlığa karşı işledikleri savaş suçu nedeniyle ömür boyu hapse çaptırılmasına karar verdi.

Birleşmiş Milletler (BM) desteğiyle Kamboçya'da kurulan mahkemede yargılanan ve grubunun hayatta kalan iki liderinin, mahkeme kararını temyize götürebileceği bildirildi. Mahkeme kararını tarihi olarak niteleyen BM, kararı desteklediğini açıkladı.

Samphan, daha önceki duruşmalarda, ülkenin başında bulundukları dönemde öldürülenlerin ailelerinden özür dilemişti. Kızıl Kmerler'in dört liderinin yargılanmasına 2011'de başlanmıştı.

1960'lı yılların sonlarında Kamboçya Komünist Partisi'nin silahlı kolu olarak kurulan Kızıl Kmerler, 1975'te başkent Phnom Penh'e saldırı düzenleyerek iktidarı ele geçirmişti. Milyonlarca kişinin zorla köylere yerleştirilerek kolektif çiftliklerde çalışmaya zorlandığı, rejim düşmanlarının aileleriyle katledildiği, yoksulluk nedeniyle açlık ve salgın hastalıkların baş gösterdiği Kızıl Kmer iktidarı sırasında, yaklaşık 2 milyon kişi yaşamını yitirmişti.

20'nci yüzyılın en kanlı rejimlerinden bir kabul edilen, Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmer iktidarı, Vietnam birlikleri ile Vietnam yanlısı Kamboçyalı komünistlerin 1979'da ülkeyi işgal etmesiyle son bulmuştu. Çin'e kaçan Pol Pot yönetiminde Kamboçya'nın ücra köşelerine çekilen Kızıl Kmerler, 1992'de imzalanan anlaşmaya kadar gerilla savaşını sürdürmüştü. Kızıl Kmerler, 1998'de Pol Pot'un ölümünden sonra dağılmıştı.