ABD'de bulunan bazı kurumlarda toplantı öncesi yapılan duaların içeriği bir süredir tartışılıyordu. ABD Yüksek Mahkemesi, 4'e karşı 5 oyla, New York'un kuzeyinde bulunan Greece şehrinde, belediye meclisinin, aylık yönetim kurulu toplantılarında Hristiyanlığa ait dualar yapmasını, anayasayı ihlal etmediğine karar verdi.

Ancak mahkeme, duada bir dine inanmayanların tehdit edilmesi, zorlanması veya baskı altına alınması durumunda bunun anayasayı ihlal edeceğinin altını çizdi.

Greece şehrinde, belediye meclisinin yönetim kurulu üyelerinden Musevi Susan Galloway ve ateist Linda Stephens, aylık yapılan kurul toplantısına katılabilmek için öncesinde yapılan Hristiyanlığa ait dua sırasında salonda bulunmaları gerektiğini, bunun da yasalarca kendilerine tanınan inanç özgürlüğü hakkını ihlal ettiğini savunuyordu.

Galloway ve Stephens'ın avukatları mahkemeye, belediyenin sadece Hristiyanlığa ait dualara yer vermemesi, diğer dinlere inananların da göz önünde bulundurularak, ortak bir dua imkanı sağlanması yönünde karar talebinde bulunmuştu.

Pazartesi günü görülen davada çoğunluğun görüşünü kaleme alan yüksek mahkeme yargıcı Anthony Kennedy, belediye meclisinin dualarının, yüksek mahkemenin 1983 yılında Marsh v. Chambers örneğine uygun olarak yapıldığını ifade etti.

Geçmişteki örneğin, uzun zamandır süre gelen yasama dönemi öncesi yapılan duaların yasalara uygun olduğunu ortaya koyduğu belirtilirken, yargıç Kennedy, 1988'de görülen diğer bir davada duaların mezhepsel olmaması gerektiğinin önerildiğine dikkati çekti.

"Duanın, buradaki davada da müsaade edilebilir seremoni amacı var" diyen Kennedy, bu durumun anayasaya aykırı olmadığını kaydetti.