Kanada Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, vize uygulamasının kaldırılması kararının, Kanada'nın Meksika ile olan dostluğuna verdiği önemin bir göstergesi olduğu belirtildi.

Açıklamada, kararın, Kanada'nın turizm bölgesi olarak rekabet gücünü artırmasına da katkıda bulunacağı kaydedildi. Meksika vatandaşlarına vize muafiyeti ile ilgili Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion da "Kanada ve Meksika'nın zengin ve köklü bir ilişkisi var. Vize şartının kaldırılmasının gençlerin hareket kabiliyetlerini artıracağından, eğitim ve refah olanaklarını kolaylaştırarak iki ülke arasındaki ilişkileri geliştireceğinden eminim." dedi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 2015 seçim kampanyası sırasında, eski Başbakan Stephen Joseph Harper tarafından 2009 yılında ülkedeki suç vakalarını artırdıkları gerekçesiyle Meksika vatandaşlarına uygulanan vize şartının kaldırılacağı sözünü vermişti. Trudeau, Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'nun geçen haziran ayında Kanada'yı ziyareti sırasında, vize uygulamasını 1 Aralık 2016 tarihinden itibaren kaldıracaklarını açıklamıştı. Kanada'nın Meksika vatandaşlarına vize uygulamasına son verme kararına karşılık, Meksika da deli dana hastalığı nedeniyle, Kanada menşeli sığır ürünlerine koyduğu yasağı kaldırmış ve aldığı kararla Kanada'da yetiştirilip işlenen tüm sığır ve sığır ürünlerine pazarını açmıştı.