Jefferson ilçesinin borçlarının 4,1 milyar doları bulduğu ve borçların büyük bir kısmının kanalizasyon sisteminin yenilenmesi projesine ait olduğu bildirildi.

Jefferson yetkilileri, üç yıldır iflas etmemek için her yola başvurduklarını ancak artık çareleri kalmadığını açıladı. Alabama'nın en büyük kenti Birmingham'ın yer aldığı ilçede yaklaşık 658 bin kişi yaşıyor.

Jefferson İlçe Komisyonu'ndan Jimmie Stephens, iflas başvurusunun günlük hayatta büyük bir fark yaratmayacağını söyledi. Stephens, "Biz üç yıldır zaten fiilen iflas etmiştik" açıklamasını yaptı.

Aralarında JPMorgan Chase bankasının da bulunduğu alacaklılarla Eylül ayında bir anlaşmaya varılmıştı. Anlaşma gereği alacaklılar borçların 1 milyar dolarından vazgeçecek, ilçe de 2 milyar dolar bulacak ve kanalizasyon vergilerini artıracaktı. Ancak alacaklılar 140 milyon dolar daha istemeye karar verince, görüşmeler çöktü.

KANALİZASYON PROJESİNDE YOLSUZLUK
Yerel yönetim tahvillerinde faizlerin artması, türev piyasalarındaki çalkantılar ve yolsuzluklar Jefferson ilçesinin borç yükünün artmasında önemli rol oynadı.

Bloomberg ajansına göre aralarında dört eski ilçe komisyonu üyesinin de bulunduğu 21 kişi kanalizasyon projesi ve tahvillerle ilgili yolsuzluğa bulaştıklarını itiraf etti ya da bu tür suçlardan mahkum edildi.

Bu yüzden belediye hizmetlerinde aksamalar olduğu, örneğin polislerin trafik kazalarına gidemediği, su ve kanalizasyon faturalarının da hızla yükseldiği bildiriliyor.

ABD'de 1994 yılında da Kaliforniya eyaletinin Orange ilçesi 1,7 milyar dolarlık borçlarını ödeyemeyerek iflas etmişti.

Pensilvanya eyaletinin başkenti Harrisburg da pahalı bir çöp yakma programı yüzünden girdiği 300 milyon dolar borcu ödeyememiş ve geçen ay iflas etmişti.

Bundan kısa süre sonra Pensilvanya eyaleti bir kanun çıkararak Harrisburg'un finans işlerine el koydu.



BBC Türkçe